Vesti iz sveta

15.01.2020. 11:02

Poslovni dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Hrvatski preduzetnici se bune protiv zabrane petardi

Najavljeni zakon koji bi u Hrvatskoj zabranio prodaju i upotrebu svih vrsta petardi bi ugrozio tamošnje tržište pirotehničkih sredstava vredno više od 20 miliona evra i oko 1.300 radnih mesta, prenosi Poslovni dnevnik.
Predstavnici pirotehničkog biznisa u Hrvatskoj su su pre oko mesec dana osnovali strukovno udruženje, koje će državi uskoro ponuditi da se dodatno smanji broj dana kada je prodaja petardi dozvoljena, sa sadašnjih 15 na deset dana.
Takođe, kao ustupak će predložiti i da se broj dana kada je upotreba petardi dozvoljena prepolovi, sa sadašnjih šest na tri dana.
Preduzeća koja proizvode pirotehnička sredstva takođe upozoravaju i da bi potpuna zabrana dovela do toga da se prodaja petardi obavlja na crnom tržištu. 
U Hrvatskoj je trenutno registrovano oko 500 maloprodaja pirotehničkih sredstava, a najveći proizovođač, Pirotehnika Mirnovec, godišnje ima oko 5,4 miliona evra prometa. 
Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle nedelje je uputilo u javnu raspravu izmene Zakona o eksplozivnim materijama i proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi.
PROČITAJTE JOŠ:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.