Vesti iz sveta

03.02.2020. 07:46

Novinite

Autor: Nova Ekonomija

Pet kompanija zainteresovano za izgradnju nuklearne elektrane u Bugarskoj

Svih pet kompanija koje su se našle na užoj listi odobrenih strateških partnera za izgradnju nuklearne elektrane „Belene“ u Bugarskoj potvrdilo je svoje ponude, prenosi portal Novinite.

Kompanije koje se nalaze u užem izboru su Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC), Atomenergoprom AD koji je deo Rosatoma, južnokorejska Hidro-nuklearna energija, Framatom SAS iz Francuske i američki Dženeral elektrik (General Electric). 

Kompanije su pozvane da potpišu ugovor o poverljivosti podataka, nakon čega bi trebale da dobiju memorandum sa bugarskim vlastima.

Sledeći rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 31. maj 2020. godine.

 Oni će takođe imati pristup informativnoj sali Nacionalne električne kompanije EAD.
Framatom i Dženeral elektrik našli su su se u užem izboru nakon što su predložili da isporuče opremu za planiranu elektranu i organizuju finansiranje za nju, saopštilo je ministarstvo energetike u decembru, kada je pozvalo kandidate da podnesu obavezujuće ponude.

Nuklearna elektrana „Belene“ će se nalaziti u istoimenom gradu, na krajnjem severu zemlje, odnosno granici sa Rumunijom na Dunavu.

Njena izgradnja je otpočinjana i obustavljana više puta i traje od perioda komunizma u Bugarskoj. 

U decembru 2016. godine, nakon međunarodne arbitraže, Bugarska je platila oko 600 miliona evra  obeštećenja ruskom Atomstroiekportu za opremu koju je kompanija proizvela za projekat i delimično isporučila tokom osamdesetih i devedesetih godsina. Oprema se sada čuva na mestu predviđenom za izgradnju elektrane.

PROČITAJTE JOŠ:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.