Vesti iz zemlje

10.12.2019. 12:56

NBS

Autor: Nova Ekonomija

JP Morgan: Dinar realno vrednovana valuta

Srpski dinar je realno vrednovana valuta, a od ukupno analiziranih 25 valuta ekonomija u razvoju je samo još filipinski pezos bez razlika između cene na tržištu i procenjene vrednosti, navodi se u istraživanju JP Morgana.
Ta finansijska institucija je u svojoj analizi makroekonomskih prilika za 2020. godinu navela i da meksički pezos i peruanski sol beleže blago odstupanje od tzv. fer vrednosti.

Preostala 21 valuta pojedinačnih zemalja, kao i kompozitna mera svih posmatranih valuta zemalja u razvoj, okarakterisana je kao precenjena ili potcenjena, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Model je baziran na kretanjima realnog efektivnog kursa koji uzima u obzir i kretanje inflacije, a u obzir se uzimaju i drugi pokazatelji koji daju makroekonomsku sliku jedne zemlje, poput produktivnosti, trgovinskih uslova, razlike u kamatnim stopama, spoljne i fiskalne ravnoteže.

Faktori koji su doprineli oceni JP Morgana, između ostalog, jesu rast produktivnosti i učešća investicija u bruto domaćem proizvodu (BDP), viši priliv stranih direktnih investicija, smanjenje učešća spoljnog duga u BDP.

PROČITAJTE JOŠ:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.