Vesti iz zemlje

08.07.2019. 17:02

China News, Yicai Global

Autor: Nova Ekonomija

Kineska firma koja kupuje Ikarbus – spasilac ima sopstvenih problema?

Kineska kompanija, koja treba da preuzme vlasništvo nad Ikarbusom, prema pisanju medija u vlasništvu je firme Zhuhai Yinlong koja je umešana u velike finansijske skandale....

Kineska kompanija Yinlong Lanzhou Guangtong New Energy, koja treba da preuzme vlasništvo nad Ikarbusom, prema pisanju medija u vlasništvu je firme Zhuhai Yinlong koja je umešana u velike finansijske skandale.

Kako je pisao portal China News u septembru, Yinlong Lanzhou je u vlasništvu Zhuhai Yinlong, a vebsajt Yicai Global pisao je da Zhuhai dobavljačima nije platio 1,2 milijarde juana, ili 155 miliona evra.

Taj sajt navodi da su neki dobavljači pokrenuli i parnice protiv Zhuhai, koji se nalazio u ozbiljnoj finansijskoj krizi, zahtevajući naplatu potraživanja.

Yicai je objavio u novembru 2018. da je osnivač i bivši direktor Yinlong New Energy, Wei Yincang, navodno uzeo 146,5 miliona dolara od te firme i pobegao u Hong Kong.

Kompanija Zhuhai Yinlong New Energy dovodi se u vezu sa jednom od najmoćnijih poslovnih žena u Kini, šeficom firme Gree Electric Appliances Dong Mingzhu.

Gree je navodno planirao da kupi Yinlong u 2016. godini ali su ti planovi propali zbog otpora malih akcionara. Nakon toga su Gree i Yinlong potpisali ugovor o saradnji, piše Yicai Global.

Kompanija Yinlong Lanzhou Guangtong New Energy najavila je nedavno da će krajem godine početi proizvodnja električnih autobusa u Ikarbusu.

Prema pisanju portala eKapija, Kinezi će preuzeti 51 odsto ovog proizvođača autobusa dok će državi ostati 26 odsto a ostatak će biti u rukama malih akcionara.

Ikarbus je 2018. godinu završio sa preko 665 miliona dinara neto gubitka, prema podacima Agencije za privredne registre.

PROČITAJTE JOŠ:

Kinezi preuzimaju Ikarbus

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.