Vesti iz zemlje

25.02.2016. 16:59

N 1

Autor: Nova Ekonomija

Kraljevska vinarija sa Oplenca dobila dve zlatne medalje za kvalitet

Kraljevska vinarija sa Oplenca dobila je dve zlatne medalje na sedmom Međunarodnom sajmu vina u Beogradu (Beowine fair).

Na Oplenačkoj padini, a u sklopu Zadužbinskog imanja na Oplencu, usred kraljevskih vinograda, 1931. godine Kralj Aleksandar je podigao Kraljevsku vinariju u stilu Francuskih podruma.

Kao jedna od najsavremenijih vinarija, bila je primer ostalim kako treba da se uzgajaju i neguju vino i vinogradi.

Danas Kraljevska vinarija na Oplencu proizvodi vina u ograničinim količinama isključivo od grožđa iz sopstvenih zasada. Vina se proizvode od istoimenog sortnog grožđa sertifikovanog porekla i nalaze se u postupku kontrole geografskog porekla i kvaliteta.

U vinariji se proizvode bela vina „Sauvignon blanc“, „Pinot blanc“ i „Chardonnay“, a od crvenih vina „Suveren“ (Cabernet sauvignon).

U muzejskom prostoru Kraljevske vinarije se čuva i deo opreme iz 1931. godine, punilica, zatvaračica, filter, ručna pumpa za pretakanja i hidraulična presa za grožđe, uvezena iz Francuske.

U vitrinama su boce različitih boja i veličina sa grbom, koje su radili Italijani i Česi, karakteristične za period od 1931. do 1934. godine.

Čuvaju se i vinske knjige, priznanice i potvrde o kupovini zemljišta, kao i sorti grožđa

U delu vinarije koji je preuređen u muzej, čuvaju se i neka od prvih buradi u kojima je starilo kraljevo vino. Među njima su tri bureta koje je kralj Aleksandar 1922. dobio kao svadbeni poklon od predstavnika tri konstitutivna naroda Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Na svakom je izrezbaren po stih himne tog naroda.

Zadužbina kralja Petra I je 2004. godine počela sa revitalizacijom kompleksa. Ubrzo su zasađeni novi hektari vinograda i prva komercijalna berba je bila 2007. godine kada su proizvedena i prva vina sa obnovljenih 11 hektara vinograda. Ta vina dobila su visoka priznanja na međunarodnim takmičenjima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.