Vesti iz zemlje

07.02.2019. 15:45

Business Intelligence Balkans

Autor: Izmene zakona o prevozu putnika

Kupovina tenkova nedovoljna za privredni rast

Vlada Srbije namerava i u 2019. da poveća kapitalne rashode na oko 4 odsto BDP, ali je najveći deo rasta posledica ulaganja u vojnu i policijsku opremu. 

Kako se procenjuje u analizi Kvartalnog monitora br 54, ulaganja u vojnu opremu nedovoljna su za veći privredni rast jer ne utiču direktno na uslove investiranja i poslovanja u zemlji. Efekat na strani tražnje je takođe ograničen budući da se ta ulaganja većim delom odnose na kupovinu uvozne opreme.

BDP Srbije na kraju 2017. na nivou iz 1977. godine

S druge strane, analitičari Kvartalnog monitora ocenjuju negativno što nije planirano osetnije povećanje ulaganja u saobraćajnu i ekološku infrastrukturu, kao ni u objekte i opremu važnih društvenih delatnosti kao što je obrazovanje i zdravstvo.

U prvih devet meseci 2018. godine kapitalni rashodi realno su međugodišnje porasli za 55,6% i iznosili su oko 3,3% devetomesečnog BDP-a. Procene su da je u vojnu i policijsku opremu Vlada Srbije prošle godine izdvojila oko 30 mlrd. dinara, što je za preko 30% iznad plana. 

Prema podacima Ministarstva odbrane, u ovoj godini država je ugovorila nabavku četiri aviona MIG 29, pet helikoptera H145M Erbas, tri transportna helikopetra MI17B5, četiri borbena helikopetra MI35M, 30 modernizovanih tenkova T-72, kao i 30 modernizovanih vozila BRDM-2M. 

Kako je početkom januara najavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, očekuje se da će biti potpisani ugovori i o nabavci bespilotnih letelica.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.