Pogoni Fijat-Krajslera u Kragujevcu zaustavljeni do 3. septembra

FOTO: Anwar2/Wikipedia

Proizvodnja automobila u fabrici Fijat-Krajsler Automobila u Kragujevcu zaustavljena je u utorak uveče i ponovo će biti pokrenuta tek 3. septembra, piše dnevni list Danas.

Kako navodi ovaj list, od početka godine FCA Srbija proizvela je oko 25.000 automobila, a predstavnici radnika očekuju da do kraja godine bude proizvedeno još 15.000, što znači da će fabrika proizvesti oko 20.000 vozila manje nego prošle godine.

Zaposleni su na odsustvu koje im se plaća 65 odsto od redovne plate do 29. jula. Tada počinje tronedeljni kolektivni godišnji odmor koji traje do 19. avgusta, a nakon toga biće ponovo na odsustvu do 3. septembra, piše Danas.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je Pariz upropastio dogovor Fijata i Renoa

 

Država poklonila Fijatu skoro tri milijarde dinara u 2018. godini

Ovaj list podseća da je Vlada Srbije prošlog meseca odobrila zahtev menadžmenta FCA Srbija da zaposleni mogu biti na plaćenom odsustvu duže od zakonom predviđenih 45 dana.

Kako je dogovoreno, radnici Fijata mogu da budu na odsustvu dodatnih 87, odnosno ukupno 132 radna dana ove godine. 

Kompanija Fijat Krajsler Automobili dobila je od Vlade Srbije velike subvencije za inicijalno zapošljavanje od 10.000 evra po radnom mestu.

Analizom završnih računa samo za 2013. i 2014. godinu, zaključuje se da je samo u tim godinama FAS primio više od šest milijardi dinara subvencija.

Država je kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) dala 2,75 milijardi dinara subvencija prošle godine, zahvaljujući čemu je ova firma ostvarila neto dobit u 2018

Teško je ukalkulisati ukupan iznos subvencija, ali analiza Nove ekonomije utvrdila je da sigurno nisu manje od 300 miliona evra, moguće i 500 miliona evra kumulativno.

Uz zapošljavanje oko 2.500 radnika, to znači neto subvenciju od preko 120.000 evra po radnom mestu, a moguće je i da subvencija na kraju ispadne i 200.000 evra po radnom mestu.

pošaljite komentar

1 komentar

  • Miljkovic

    Pa naravno da su obustavili, kad se cela gradska vlast snabdela skodama, a dobro se zna ko je vlasnik i kako je dosao do te firme, a ovamo AV moli Ruse da kupe Fiat!!! Sramota sta se desava u nasoj zemlji!