Vesti iz zemlje

26.09.2019. 15:29

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Smanjenje poreza na plate dobro, ali investicije ne zavise samo od poreza

Za povećanje investicija potrebne su institucije i uređena država a ne smanjenje poreza, ali smanjenje nameta na plate je dobar potez, rečeno je na forumu o poreskoj politici Srbije u organizaciji časopisa Nova ekonomija danas u Beogradu.

„Sa ekonomskog stanovišta, mi bismo rekli da je to jedini opravdani poreski oblik koji bi u ovom trenutku trebalo smanjivati. Nema ekonomskog rezona da se smanjuje PDV ili porez na dobit“, rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

On je na forumu „Poreska politika Srbije: da li pogoduje privredi i investicijama“ rekao da poreske stope nisu razlog za manjak domaćih privatnih investicija, nego da su to nesprovođenje zakona i manjak pravne sigurnosti.

Altiparmakov je kazao da se u Srbiji investira najmanje milijardu i po evra godišnje manje nego što bi trebalo, pri čemu bi javni sektor trebalo da  investira 300-400 miliona više a domaći privatni sektor oko milijardu evra.

On je dodao da Srbija zapravo ima „relativno stimulativne“ poreske stope, ali i da zemlje regiona sa najnižom poreskom stopom imaju i najveću sivu ekonomiju.

Direktor kompanije Mona Tomislav Momirović nije se složio da poreze ne treba smanjivati, već je zauzeo stav da je to mera koja bi u relativno kratkom roku povećala investicije.

„Ako pogledate koje mi poreze plaćamo, to su fantastični iznosi … To izađe na 50 posto prometa. Taj novac je novac koji bi iskoristili na investicije“, naveo je Momirović. 

On se složio da su pravno okruženje i sigurnost „osnovna stvar u biznisu“, ali je rekao da je na tom polju ostvaren realan napredak u odnosu na „diktaturu koja je zabranjivala preduzetništvo“.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Ranđelović, međutim, rekao je da se uzroci niske konkurentnosti privrede ne nalaze dominantno u poreskom sistemu već u nekim drugim faktorima, poput mogućnosti za razvoj inovacija.

Odgovarajući na pitanje koje su mere preduzele zemlje regiona koje su se razvile više od Srbije, Ranđelović je ponovo naglasio značaj prava i institucija.

„Imate divlju gradnju, imate divlje diplome, to je veliki broj primera da mi kao društvo nismo posvećeni izgradnji pravila kojih ćemo se pridržavati“, rekao je on.

Dragan Drača iz Saveta stranih investitora (FIC) izjavio je da je jedno od ključnih pitanja stabilnost i predvidivost poreskog sistema, i da je to važnije od samih poreskih stopa.

„Kada poregledamo naš poreski sistem, na nivou samih propisa postoji određeni napredak … Nažalost, to je manji deo onoga što mi vidimo kao problem“, rekao je Drača.

Sa druge strane, postoje oblasti gde nema napretka, a javljaju se i novi problemi kao kod poreza na imovinu, gde su pravila utvrđivanja poreske osnovice „napravile dosta poteškoća kompanijama“.

Jedna od tema bile su planirane izmene u naplati poreza paušalcima, koje je Altiparmakov pozdravio mada smatra da se radi o „nužnom zlu“, a Momirović govorio protiv njih, govoreći da su niski porezi doveli do razvoja IT industrije.

Panelisti su se dodakli i teme reforme poreske uprave, rekavši da je neophodno da se ojačaju njeni kapaciteti u smislu broja i obuke poreskih inspektora.

PROČITAJTE JOŠ:

Preduzetnici da dokažu da su nezavisni, Poreska nasumično kontroliše

Izmene poreskih zakona odnose se na sve preduzetnike, ne samo na IT

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.