Vesti iz zemlje

20.10.2019. 00:16

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Srbija prvi put popisala poreske obveznike i stoku 1824. godine

Srbija ima dugu tradiciju organizovanja i prikupljanja statističkih podataka, a prvi popis, i to poreskih obveznika i stoke, urađen je 1824. godine, kazali su za Novu ekonomiju u Republičkom zavodu za statistiku (RZS) povodom Evropskog dana statistike koji se obeležava 20. oktobra.

Prvi popis stanovništa u Srbiji bio je 1834. godine, a 1862. je početak državne statistike u Srbiji. Te godine je Knez Mihailo Obrenović doneo akt kojim se obavezuje ekonomsko ministarstvo finansija da vodi sve statističke poslove. 

Republički zavod za statistiku osnovan je 1945. godine.  Od 2006. godine RZS deluje kao posebna organizacija, a 2009. je donet zakon o zvaničnoj statistici u Republici Srbiji.

Kako navode u RZS, RZS, u toku kalendarske godine RZS objavi 350 saopštenja i 45 publikacija (uključujući kvartalni časopis Trendovi i Mesečni statistički bilten).  Prva publikacija koju je objavio RZS je Statistički godišnjak 1949. godine. 

U prvih devet meseci ove godine sajta RZS-a je posetilo 310.000 externih korisnika koji su otvorili preko 1.273.000 stranica. U istom periodu ukupan broj korisničkih zahteva pristiglih putem elektronske pošte iznosio je 1.180, od toga 128 zahteva je bilo od medijskih kuća/novinara. 

U medija klipingu RZS je spomenut 3.680 puta, pokazuje statistika o Republičkom zavodu za statistiku.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.