„Stanovi na dan“ pod lupom ispekcije

Foto: Nova ekonomija
  • 25.06.2019

  • 14:45

  • Večernje novosti

  • 0

Inspektori uskoro kreću u kontrolu „stanova na dan", jer od 1. jula, počinje paušalno oporezivanje ležajeva, pišu Večernje novosti.

Najčešće lokacije za iznajmljivanje ovakvih stanova nalaze su u velikim gadovima i turističkim mestima, a kako se procenjuje, svaki drugi ležaj izdaje se na crno.

Turistički radnici pozdravljaju pravila koja uvodi novi Zakon o turizmu i koja se odnose na to da će vlasnici turističkih objekata, koji se vode kao fizička lica, morati zakonito da posluju. Oni će puniti javnu kasu, poboljšaće se kontrola rada, ali i statističko evidentiranje.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, ove izmene i paušalno oporezivanje neće zaživeti jednostavno, zbog različitih poteškoća.
Kako navodi ovaj dnevni list, u srpskoj prestonici kategorizovano je 1.614 smeštajnih jedinica sa 3.868 ležajeva, ali se procenjuje da se duplo više izdaje na crno.

Kada je Beograd u pitanju, najviše takvih mesta nalazi se na opštini Stari grad, a u otkrivanju ovakvih slučajeva inspekciji najviše pomažu sugrađani i profesionalni upravnici zgrada.

Prema pisanju Novosti, porez će se obračunavati tako što će se poreska stopa od pet odsto prosečne bruto zarade u prethodnoj godini koju je vlasnik ostvario iznajmljivanjem, množiti sa brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta, što će iznositi oko 3.500 dinara po krevetu.

Očekuje se da će na taj način Grad godišnje zaraditi blizu 13 miliona dinara.

pošaljite komentar

Nema komentara