Video

29.01.2024. 16:22

Autor: Nova ekonomija

Digitalne kompetencije zaposlenih kao ključ razvoj firme

Ivana Domazet

Video

29.01.2024. 16:22

Ekonomista dr Ivana Domazet, naučna saradnica u Institutu ekonomskih nauka, angažovana je kao konsultantkinja u programima podrške Evropske banke za obnovu i razvoj namenjenim malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Ističe da preduzeća standardno najviše pomoći i saveta traže u oblasti finansija, makretinga, strateškog planiranja i kreiranja daljih planova kompanije. Međutim, pored potrebe za tim klasičnim konsaltingom, primećuje da se menadžeri i rukovodstva preduzeća sve više interesuju i za pružanje i dobijanje saveta u oblasti ljudskih resursa, posebno osposobljenosti svojih zaposlenih.

Domazet naglašava da rukovodstva preduzeća sve više prepoznaju digitalne kompetencije zaposlenih kao ključni problem za dalji rast i razvoj svog preduzeća.  Kod menadžera, prema njenim rečima, sve više raste svest da će u budućnosti potraga za kvalifikovanim radnicima biti vrlo važna, ako ne i presudna za dalji razvoj kompanija.

„U tom kontekstu direktori firmi sve više prepoznaju koliko je važna digitalna obučenost zaposlenih od najjednostavnije upotrebe laptopa do vrlo zahtevnih preduzetničkih i digitalnih znanja“, objašnjava Domazet.

Naravno, kako dodaje, savet konsultanata je uvek da se takvi problemi prevazilazi konstantinim obukama zaposenih, u čemu je preduzećima uvek dragocena podrška EBRD.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.