Video

23.05.2016. 11:05

Sputnjik

Autor: Nova Ekonomija

Pet ruskih inovacija za koje će se tek čuti (VIDEO)

Video

23.05.2016. 11:05

Sajt Sputnjik je izabrao pet inovacionih ruskih projekata koji imaju šansu da promene budućnost. Tehnologije su predstavljene na manifestaciji Startap šou u Moskvi.

Živi prevodilac 

Mobilna aplikacija „Spik az“ omogućiće premošćavanje jezičkih barijera praktično u bilo kojoj tački planete. „Spik az“ će naći onlajn prevodioca bukvalno za minut. 

„Ideja o stvaranju aplikacije rodila se kada se moj brat suočio sa jezičkom barijerom u poslovnim pregovorima u Švedskoj. Mesec dana od lansiranja mobilne aplikacije već ima više od 2.500 preuzimanja. U servisu radi više od 50 profesionalaca koji onlajn prevode tekstove na 16 jezika“, ispričao je jedan od tvoraca projekta Ruslan Musin. 

Aplikacija za vlasnike jahti 

„Vidli“ je aplikacija za sportiste kojima je potrebno da znaju pravac i snagu vetra. Program ne samo da prati vreme na bilo kojoj tački planete, nego stvara i platformu za komunikaciju. 

„Svako mesto na mapi ima poseban čet u kojem istomišljenici mogu da razmenjuju informacije. Vreme i vetar su im povod za razgovor“, objašnjava tvorac projekta Mihail Askelrod. 

Korisnici „epl“ i „android“ telefona mogu da postave „Vidli“ na svoje aparate besplatno. 

Aplikacija je već postala popularna u Zapadnoj Evropi i SAD, skinuta je već 140.000 puta. Među korisnicima su vlasnici jahti, ribari, biciklisti i igrači golfa. 

Čarobne knjige 

„Kids Devar“ je prva knjiga štampana sa „dopunjenom stvarnošću“. 

„Tržište knjiga je široki segment koji je postao idealna varijanta za unošenje tehnologije koju smo ranije razradili“, kaže autor Sergej Semjonov. 

Tako su se pojavile čarobne priče. Dete boji sliku, a zatim je u specijalnom programu skenira na smartfon ili tablet i slika oživljava u trodimenzionalnom prostoru. Kako se to odvija, pogledajte na videu. 

Za godinu dana napravljeno je najmanje milion „čarobnih“ knjiga, a stižu i narudžbine iz inostranstva. 

Biotehnologije u službi zdravlja 

„Mine Genics“ je tehnologija čija budućnost tek počinje. Tim biotehnologa na čelu sa Aminom Ibrahimovom razradila je novi efikasan način dijagnostike kalcifikacije (taloženja soli u kardiovaskularnom sistemu). 

Tehnologija se sastoji iz skupa biomarkera i specijalnog programa koji će davati preporuke lekarima kako bi sastavili lični plan lečenja. 

„Naš sistem koristi metode koje se odlikuju relativno malom cenom i primenjuju se u mnogim naučnim i medicinskim centrima“, navodi Ibrahimova. 

Dugovečne led diode 

Da li ste nekada razmišljali o tome da se prostorija može osvetliti gotovo bez potrošnje električne energije? Timofej Rakin i Sergej Kačin su dokazali da je to moguće. 

Lumidrops su autonomni moduli koji mogu da služe do pet godina po 12 sati dnevno, trošeći minimalnu količinu struje. 

Lumidrops daju blago, slabo svetlo. Tri do pet komada dovoljno je za osvetljavanje kupatila“, kaže Rakin. 

Jedna dioda košta oko 2,99 dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.