Nova Ekonomija Podcast Video

24.06.2024. 09:34

Nova Ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

„Samo da pitam“: Koje pogodnosti, zapravo, žele zaposleni?

Nova Ekonomija

Samo trećina zaposlenih koristi beneficije koje im omogućava poslodavac, a kompanije „bacaju“ skoro 70 odsto novca predviđenog za pogodnosti radnicima. Kolika je svest o važnosti beneficija sugeriše to što, odmah na početku radnog odnosa, zaposleni pregovaraju o svojim beneficijama i to postaje sve češća praksa.

Benefiti se definišu kao novčana davanja koje kompanije pružaju svojim zaposlenima, ali neretko se smetne s uma šta sve kompanija nudi mimo novca.

„Do skoro su benefiti bili fiksni – već unapred standardizovani – ali kako se menjaju zahtevi zaposlenih i benefiti se prilagođavaju“, rekao je suosnivač preduzeća Benefiti Vladimir Jelić u podkastu „Samo da pitam“.

On je naveo primer istraživanja koje su oni sproveli, sa 122 kompanije, među 510 zaposlenih, gde se ispostavilo da 82 odsto zaposlenih kaže da oni uopšte ne učestvuju u kreiranju paketa benefita koji su im namenjeni.

 I tu se upravo javio problem: Radnike niko ne pita, već im se samo ‘serviraju’  beneficije – tipa ovu kafu dobijate na poslu, imate hranu (iz ovog restorana) i slično, a možda ta osoba ništa od toga ne želi – niti joj ova vrsta pogodnosti treba.

“Istraživanje je pokazalo i da 30 odsto zaposlenih ni ne zna šta im sve kompanija nudi, dok njih isto 30 odsto u potpunosti koristi benefite kompanije – što nas dovodi do toga da 70 odsto zaposlenih ne koristi benefite iz razloga što ne učestvuju u izboru ili ne znaju šta je to sve što kompanija nudi, te se može zaključiti da kompanija oko 70 odsto svog budžeta za benefite ‘baca kroz prozor’”, rekao je Jelić.

Kako navodi, korona-kriza je dosta uticala na promene navika i želja zaposlenih, tako da su standardni oblici benefita, poput hrane, stolica za masažu i drugo, već izgubili na tražnji.

Benefiti.rs nude dve stotine različitih opcija benefita koje zaposleni mogu izabrati, a među najtraženijima se izdvajaju oni koji pripadaju kategoriji zdravlje, porodica, sport i lepota.

Pogledajte celo gostovanje Vladimira Jelića u našem novom podkastu „Samo da pitam“:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.