Video

15.01.2024. 16:39

Autor: Nova ekonomija

Uvek dragocena bezuslovna pomoć i podrška EBRD-a

Jakov Jovičić

Video

15.01.2024. 16:39

Aluprodukt je mala porodična kompanija iz Čačka koja se bavi proizvodnjom različitih vrsta folija za domaćinstvo. Uz finansijsku pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) razvili su softver kojim su povezali proizvodnju sa finansijskim izveštajima.

Kako navodi direktor Jakov Jovičić, u pitanju je softver ERPA, koji im je omogućio da detaljno prate i analiziraju sve eventulne zastoje u radu, slabosti i probleme, pa na osnovu tih informacija poboljšaju sam proces rada.

„Pomogao nam je da blagovremeno reagujemo na sve izazove koji se javljaju u proizvodnji. Rast kompanije zahtevao je jedan takav softver i uradili smo ga kroz projekat sa EBRD-om“, ističe Jovičić. On objašnjava da su na osnovu podataka o proizvodnji koje su unosili, pošto je softver dizajniran prema njihovih potrebama, dobili mogućnost da prate na koji način se povećava obim proizvodnje, kakva je efikasnost svake mašine i kakav je učinak prema svakom proizvodu.

Na osnovu analiza koje im je pružio softver, kako precizira Jovičić, mogli su da uvide sve svoje slabosti u proizvodnji i da ih otklone.

Podigli smo promet drastično posle uvođenja tog softvera, jer nam je to pomoglo da dobijemo tačne informacije, da ih dobijemo na vreme i da ih iskoristimo da unapredimo svoj rad i efikasnije poslujemo“, navodi Jovičić.

Malim kompanijama, kako što je Aluprodukt, finansijska pomoć EBRD u ovakvim situacijama mnogo znači, jer su, kako ocenjuje Jovičić, za njih to velika sredstva i pitanje je da bi bi oni u tom trenutku mogli sami da ih izdvoje, bez obzira koliko da im je taj softver bio potreban.

„Nama je bio potreban jedan takav alat da bismo mogli da pariramo većim kompanijama i budemo konkurentni i kvalitetom i cenama, posebno na stranom tržištu, a mi smo većinski izvozno orijentisani“, naglašava Jovičić.

Priznaje da je veliko pitanje da li bi i na koji način mogli da izdvoje ta sredstva.
EBRD nam je izašao u susret. Finasirao nam je 70 odsto tog projekta. Maksimalno su bili predusretljivi da pomognu i pri izradi dokumentacije prilikom konkurisanje i kasnije tokom sprovođenja projekta. A softver nam je mnogo pomogao u poslovanju i dan danas ga koristimo uz manje dorade“, naglašava Jovičić.
Mnogo im je, kako podvlači, pomogla i značila i ta činjenica da je neko spreman da uloži u njih, da pomogne bez ikakve nadoknade i uslovljavanja.

„Takva vrsta podrške svim malim kompanijama je više nego dragocena“, zaključuje Jovičić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.