Video

19.11.2019. 16:33

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

(VIDEO) Filipović: Priča se o prilivu investicija, a niko ne priča o odlivu

Video

19.11.2019. 16:33

Profesor Ekonomskog fakulteta Milorad Filipović izjavio je da je efekat stranih direktnih investicija (SDI) znatno manji nego što se predstavlja u javnosti, zato što „niko ne priča“ o odlivu kapitala koji strane firme iznose iz zemlje.

„Znači 2,3 milijarde evra koliko smo prihodovali po osnovu SDI prošle godine mi moramo da umanjimo, kad otvorite platni bilans, za preko 1,1 milijardi evra koji su repatrijacijom izneti. To su strani invetitori ovde proizveli i izneli iz naše zemlje kao svoj prihod“, rekao je Filipović na forumu „Subvencije, razvoj privrede i rast investicija“ u organizaciji Nove ekonomije i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

On je kazao da strani investitori u Srbji najčešće posluju kao „izolovana ostrva“ i nisu integrisani u sistem domaće privrede.

Filipović je naveo primer kompanije Filip Moris, koja je nakon kupovine fabrike duvana u Nišu angažovala dobavljače iz inostranstva.

„Nijedan naš dobavljač koji je snadevao DIN više nije bio angažovan. Odjednom je to postala 100 posto uvozno zavisna proizvodnja“, rekao je on.

Filipović je objasnio da je pogrešno što se kao glavni pokazatelj kretanja u privredi uzima bruto društveni proizvod (BDP), a ključni je bruto nacionalni proizvod.

„To je ono što kad odbijemo ono što su stranci ovde profitirali, a dodamo ono što smo mi zaradili u inostranstvu i doneli ovde, to je ono što ostaje nama na raspolaganju, čime mi raspolažemo i donosimo odluku kako ćemo ga upotrebiti“, rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, jaz između BDP i bruto nacionalnog dohotka se stalno povećava zbog ovakvog priliva stranih investicija, i prošle godine je bruto nacionalni proizvod bio za 10 odsto niži od BDP.

Drugi pokazatelj je bruto ili neto dodata vrednost, koja pokazuje rezultate rada, iz čega se vidi koje delatnosti prihoduju i rastu, a koje opadaju.

Filipović kaže da najveći pad bruto dodate vrednosti beleži industrija prehrambenih proizvoda, i smanjuje učešće i u proizvodnju i u izvozu.

Pogledajte izjavu:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.