Video

01.06.2021. 17:18

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Zakon o parničnom postupku „crvena linija“ za advokate (VIDEO)

Više stotina advokata i građana protestovalo je danas u centru Beograda, protiv aktuelnog nacrta izmena Zakona o parničnom postupku. Za zakon, koji još nije došao ni do skupštinske procedure, tvrde da bi ugrozio pravo gr...

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Video

01.06.2021. 17:18

Više stotina advokata i građana protestovalo je danas u centru Beograda protiv aktuelnog nacrta Zakona o parničnom postupku. Za zakon, koji još nije došao ni do skupštinske procedure, tvrde da bi ugrozio pravo građana na pristup sudu, kao i prava na pravično i efikasno suđenje. Zbog toga navode da sa aktuelnim predlogom „nema kompromisa“, odnosno da će se zadovoljiti jedino potpunim povlačenjem predloga iz javne rasprave.

Obraćajući se okupljenima ispred Ministarstva pravde, advokatica Jelena Pavlović kazala je da nacrt sadrži 137 izmena, a da izmene ovako temeljnog zakona nije moguće raspraviti na okruglom stolu „koji traje dva sata“, ili dostavljanjem ličnih predloga na adresu Ministarstva pravde.

Prema njenim rečima, ideja da se sudovi rasterete tako što će se otežati pristup njima, ili tako što će se obustaviti svih procesa u kojima nisu plaćene sudske takse, predstavljaju „masovnu povredu prava građana, na budući teret poreskih obveznika“.

Pavlović je ocenila da nijedna od predloženih izmena ne vodi zajedničkom cilju efikasnijeg pravosuđa, osim eventualno odredbe o mesnoj nadležnosti, po kojoj bi preopterećeni sudovi svoje predmete mogli da upućuju na druge lokalne samouprave.

„Ali je i to urađeno bez prave analize problema. Ne samo da nije profesionalno i kolegijalno, već je obična zamena teza da su za nesposobnost u svim prethodnim godinama krivi građani koji podnose tužbe i advokati koji su prevaranti… Predlog da se rad sudova transformiše u eSud može samo doći od ljudi koji nemaju predstavu koji su stvarni problemi u sudovima i koji žele da ovim eksperimentu postignu potpuno paralisanje njihovog rada“, smatra Pavlović.

Ona je dodala i da se u javnoj raspravi, koja bi trebala da traje do 14. juna, ne mogu artikulisati svi problemi koji bi proistekli iz izmena Zakona o parničnom postupku, kao i da krivicu za zakasnelu reakciju „snose i komore, koje nisu sankcionisali ponašanje suprotno advokatskom kodeksu“. 

„Pozivamo (ministarku pravde) Maju Popović da ne bude predmet zloupotrebe i povuče nacrt iz javne rapsrave, kao i da formira novu radnu grupu koja bi prvo trebala da ispita i oceni da li je uopšte potrebno da se Zakon o parničnom postupku menja. Ako je odgovor potvrdan, da ponudi detaljnu analizu efekata

Beogradski advokat Čedomir Kokanović ocenio je za Novu ekonomiju da je ceo zakon „crvena linija“, odnosno da su skoro sve njegove najavljene izmene nedopustive, a da je komora koja je trebala da ih zaštiti „takođe postupala u tajnosti“.

Prema njegovim rečima, cela situacija će eskalirati dok se zakon u potpunosti ne povuče.

„Nemamo poverenja u namere učesnika, tražimo da se ceo zakon povuče i napravi novi, izbalansirani nacrt. Advokatima se (trenutnim nacrtom) ne oduzima mnogo, već građanima, klijentima. Krajnji račun će plaćati oni. Možda će za advokate biti više posla, jer efekti novog zakona ne mogu da se predvide, rekao je Kokanović.

Komentarišući navode ministarke pravde Maje Popović, koja je za Politiku ocenila će promene doprineti boljem pristupu građana pravdi i lakšem ostvarenju njihovih prava, Kokanović navodi da je u pitanju „najobičniji spin“.

„Čak i odredba koja raspoređuje predmete iz zagušenih beogradskih i novosadskih sudova po unutrašnjosti, načelno je možda u redu, ali bih ja vole oda vidim da li za to postoji neka analitička osnova, ili je to eksperiment naživo, pa ćemo da vidimo šta će da bude. Jer ako to rezultuje preopterećenje sudova koji ne može to da iznese, nismo uradili ništa. Bez Ja ne znam da li imaju brojke ili samo nagađaju“, rekao je Kokanović. 

Prema njegovim rečima, Advokatska komora Beograd se ponašala „potpuno izdajnički“, jer je „u tajnosti, šest meseci sarađivala sa ministarstvom, zato što je rukovodstvo ucenjeno i kourumpirano“.

„Oni imaju neke pogodnosti koje očekuju, zauzvrat su ćutali, zauzvrat je nedeletvorno neki predstavnik komore učestvovao tamo. Kada su bili komorski izbori, 8. maja, dogovor je bio da se (o nacrtu) ne objavljuje pre izbora, već nakon izbora, kako se sadašnjoj garnituri ne bi ovo desilo pred izbore“, kazao je Kokanović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.