Video

20.02.2024. 15:01

Autor: Nova ekonomija

Zelena agenda postaje ključna tema 

Katarina Obradović Jovanović

Video

20.02.2024. 15:01

U Ministarstvu privrede ističu da kroz programe podrške Evropske banke za obnovu i razvoj mala i srednja preduzeća u Srbiji dobijaju savete i znanje koje je od izuzetne važnosti, a često je u drugom planu, jer se u ovakvim projektima najčešće u prvi plan stavlja finansijska podrška.   

U pitanju su, kako navodi pomoćnica ministra Katarina Obradović Jovanović,  usluge renomiranih stranih stručnjaka, kao i domaćih konsultanata.

„Kada su u pitanju firme  koje su na prekretnici da iz porodičnih firmi pređu na uređen sistem korporativnog upravljanja ili one koje žele prvi put da izađu na strano tržište, onda tu potrebu mogu da zadovlje samo usko specijalizovani konsultanti za te oblasti i takvu pomoć upravo može da pruži ovaj program“, istakla je ona.

Govoreći o oblastima iz kojih su najčešći zahtevi za angažovanjem konsultanata u većini naših firmi, ona ih je podelila u dve grupe. Prva su oni zahtevi koji su određeni samim specifičnostima preduzeća i faza razvoja u kojima se nalaze, kao što je prelazak jedne firme iz načina poslovanja gde sam vlasnik organizuje  većinu rukovodećih poslova u sistem korporativnog upravljanja. Druga grupa zahteva su, kako ih je nazvala, sezonske teme.

„U narednom periodu fokus celog sveta, pa i naših preduzeća mora da bude usmeren na ozelenjavanje i zelenu agendu.  Možda se to kod nas još uvek ne doživljava kao bitno, mada je to dosta promenila energetska kriza“, objasnila je Obradović Jovanović. 

Takve teme su, prema njenim rečima, i resursna efikasnost ili cirklularna ekonomija.

„To su teme koje ako se vi ne bavite njima, oni će se baviti vama. Sva preduzeća, posebno ona veća, koja imaju planove osvajanja inostranih klijenata, moraju na vreme da se pripreme jer ti zahtevi će dolaziti sa tržišta i od njihovih kupaca“, zaključila je Katarina Obradović Jovanović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.