Projekat Impuls u Kraljevu

Nova znanja za konkurentnost

  • Broj 3, septembar 2013.

  • Ana Krajnc

  • 0

Pored dobre ideje, brzina kojom se ona realizuje danas je skoro podjednako značajna za opstanak kompanija. Privrednici raškog, rasinskog i moravičkog okruga imaju priliku da svoje zamisli odmah oprobaju u najsavremenijoj laboratoriji koja se nalazi na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu


Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo iz Kraljeva je pre tačno godinu dana uz pomoć lokalne samouprave i regionalne Privredne komore uspeo da obezbedi sredstva od Evropske unije u vrednosti od 870.000 evra, a od gradova Kraljevo, Čačak i partnera iz Srbije u vrednosti od 97.000 evra, za pokretanje projekta Inovativno upravljanje novim proizvodima Impuls i  uspostavljanje Centra za inovacije i laboratorije. Visokotehnološki opremljena laboratorija privrednicima regiona nudi mogućnost da za kratko vreme razviju proizvod od faze njegovog dizajna, do izrade prototipa.

Dostupne su im usluge 3D skeniranja, reverznog inženjeringa i brze izrade prototipskih uzoraka i proizvoda od metala i plastike.

Jednostavno rečeno, sve što neko nacrta, u toj laboratoriji vrlo brzo dobije svoj model koji se može odmah oprobati u praksi. Kako kažu korisnici, u laboratoriji je moguće izraditi delove najsloženijih formi, kakve je nemoguće proizvesti tradicionalnim metodama izrade. Proizvodi se dalje koriste u procesu dizajna i konstruisanja, ali i kao rezervni delovi i delovi za proizvodnju malih serija, dok neki modeli idu i u prodaju.

Primer iz prakse


Slavica Pajić, vlasnica preduzeća MPM Poliplast iz Vrnjačke Banje i jedna od korisnica laboratorije, kaže da je za potrebe njene firme izrađen prototip proizvoda "Kutija sa poklopcem za kozmetički preparat”, na osnovu datog  uzorka.


Nastavak teksta možete pročitati u trećem broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

pošaljite komentar

Nema komentara