BOS PO TRNJU
Šta je uistinu značila poseta predsednika Srbije Parizu i prijem u Jelisejskoj palati?
Ideju je dobila, zamislite, u Hongkongu, tokom jedne od poseta bratu. Prijavila se na vork-šop kantonske kuhinje. Ostalo je bilo kao na filmu – tada još Nevenu, a sada Lalicu i njenu sestričnu, sačekala je mlada Kineskinja na stanici metroa. Povela ih je na, recimo, 37. sprat svoje zgrade, uvela u tipično majušni stan za tamošnje prilike…
Gastronomska (r)evolucija, zahuktana prethodnih par godina, dovela je u naše domove Džejmija Olivera, Entoni Bordejna i druge velikane kuvanja, dok je u jednolične menije unela ogromne promene. Svaka TV stanica je uvela kulinarske emisije, štampani mediji su se okrenuli specijalizovanim dodacima, ta vrsta internet postova postaje sve popularnija.
Ali, blog Hleb i lale je štivo koje pruža više od pukog oblizivanja, on nudi jaku dozu dodatnog štimunga, praveći od kuvanja čist hedonizam. „Najbolja relaksacija mi je da, nakon posla, uđem u svoju kuhinju, natočim čašu belog vina i krenem da seckam“, objašnjava tridesetčetvorogodišnja Nevena Zelunka Cvijetić, prozvana po svom blogu Lalica, jednostavan lanac uzroka i posledica pokretanja ovog vodiča za kreativni užitak. Takođe, kako kaže, „oduvek voli da jede“ i pomera granice isprobanih mirisa i ukusa, skučenih jednim podnebljem. Ne bi vam ta jela isto dvaput, a kamoli delila lonac na radnu sedmicu, čemu zaposlene žene često pribegavaju iz nedostatka vremena i motivacije. I tako stvaraju bazu za predrasudu o kuvanju kao o kulučenju.
„Zato sam i počela da kuvam, zbog takvog stava i ovde prilično skromnog asortimana jela, pa čak i po elitnim restoranima“, razlog je što je krenula da istražuje, prvo po netu, a potom i u praksi. Kuhinja joj je postala mesto kontemplacije, vrsta hrama ili teleporta u daleke krajeve, tradicije pretočene u tanjire.
Kuća u Bačkom Petrovcu
Tu kuhinju, muž Miljan i ona zovu ostrvom, jer se nalazi u centru kuće. Bar dva su jaka razloga to diktirala: to što su kuhinje uvek stecište najveće gužve na žurkama, a u „normalnom“ životu najčešće zapećci gde su kuvari(ce) prepuštene samoći. Sa „svog ostrva“, Lalica ima mogućnost da ćaska sa gostima dok gledaju film u dnevnoj sobi, može da „pomaže“ Miljanu dok na tremu popravlja bicikl, ili na gornjem spratu, u radnoj sobi, projektuje, sve praveći suši ili hleb sa maslinama. „To je najlepši poklon koji sam ikad dobila“, široko se osmehuje Lalica dok hvali supruga. Jer, Miljan je osmislio kuću u Bačkom Petrovcu, modernu i jednostavnu. Ovde se mladi par doselio zasićen bukom Novog Sada još pre godinu dana. Odatle Lalica rukovodi firmom za proizvodnju zaštitne opreme, ovde se sabiraju i množe Miljanovi arhitektonski planovi. Tu se održavaju i Lalicine radionice kuvanja, otprilike dva puta mesečno.
Nastavak teksta možete pročitati u petnaestom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Šta je uistinu značila poseta predsednika Srbije Parizu i prijem u Jelisejskoj palati?
Prosečna marža u trgovinama na malo u Srbiji kreće se od oko 21-22 odsto do 31-32 odsto, ali je manja od one u Evropi. Maloprodaja nije kriva za visok rast cena u srpskim prodavnicama, a profiti trgovinskih ...
U proizvodnju struje u narednim decenijama moraće da se investira više desetina milijardi evra, jer Srbija više ne može dugoročno da se oslanja na nasleđene kapacitete iz socijalizma, sa izuzetkom hidrocentr...
Srbija mora da uskladi svoju unutrašnju i spoljnu politiku, odnosno da demokratski odluči o svom usmerenju ka velikim silama, glavna je poruka okruglog stola pod nazivom „Srbija između Istoka i Zapada“. Pone...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE