Japanske vagi (wagyu) krave, najprestižnija svetska rasa goveda čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, uzgajaju se od sada i u Srbiji. Farma pažljivo probranih crnih goveda osnovana je u Čačku, čime je Srbija zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa, navodi se u saopštenju.
Wagyu, u prevodu znači japansko govedo, gde „Wa“ znači „iz Japana“, a „gju“ ili „gi“ je krava. Reč je o najskupljoj vrsti govedine na svetu, i to najviše zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena.
Vagi govedina je poznata i po visokim nivoima instramuskularne masti, još jedna odlika je mramorno prošarano meso, bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u mnogo većem procentu u odnosu na običnu govedinu, zbog čega je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica.
Prvo vagi stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović koji vodi kompaniju za distribuciju govedine Txuleta u Londonu, koji je reputaciju stekao dovođenjem prestižne španske rase goveda „Galician Blond“, na tržište Velike Britanije.
„Cilj nam je da proizvedemo najviši mogući kvalitet Wagyu krava u Srbiji i zato smo uvezli najbolju i najskuplju genetiku. Ona nam povećava šanse da postignemo uzgoj goveda sa visokim stepenom prošaranosti mesa, ali i dobru proizvodnju mleka za telad i razvoj stada“, ističe Borjanović.
Izvoz vagi krava iz Japana je počeo 1975. i trajao je sve do 1990-ih godina, kada je izvoz krava i semena zabranjen, jer su proglašene nacionalnim blagom.
Krave su srednje veličine, uglavnom crne boje. Ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i krompira, i nije dozvoljena upotrebe lekova i hormona za rast. Takođe, kod ove vrste krava završno hranjenje često prelazi 600 dana, što je tri puta duže nego kod standardnih goveda, a one rastu dva puta duže od drugih krava.
Hrane se i na probranim pašnjacima, kojima Srbija obiluje, pogotovo okolina Čačka gde se nalaze, navodi se u saopštenju.
Kako krave mogu da ublaže klimatske promene