Srbija

06.12.2016. 13:30

Autor: Nova Ekonomija

Inicijativa: Policija prisluškuje aktiviste iz ‘Ne da(vi)mo Beograd’

Srbija

06.12.2016. 13:30

Nakon nekoliko meseci čekanja da Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovori na Zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, u kojima su aktivisti Inicijative Ne da(vi)mo Beograd tražili informaciju da li su njihovi brojevi telefona pod nadzorom državnih organa, odgovor je konačno dostavljen – zahtev je odbijen. 

„Kao razlog je navedeno da su podaci koje smo tražili označeni sa ‘strogo poverljivo’ i ‘državna tajna’, kao i da je takvu odluku doneo lično ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Ovakav odgovor nedvosmisleno ukazuje na to da službe bezbednosti prisluškuju telefone aktivista inicijative Ne da(vi)mo Beograd, odnosno da su aktivisti proglašeni za pretnju po bezbednost zemlje“, navodi se u saopštenju Inicijative.

U prethodnom periodu, svi oni koji su ukazivali na nezakonito delovanje vlasti ili čak samo postavljali „nezgodna“ pitanja o rušenju u Hecegovačkoj, bili su na udaru prorežimskih tabloida i izliva besa predstavnika vlasti. 

Međutim, piše u saopštenju, poslednja dešavanja ukazuju na to da je na redu nova, strašnija faza, u kojoj umesto kriminalaca koji noću vezuju građane i ruše Beograd, na optuženičkim klupama sede novinari, dok se građani koji ne ćute proglašavaju pretnjom po bezbednost zemlje jer ministar tako želi, a ne zato što zakon ili dokazi tako govore.

„Dok se predstavnici vlasti poigravaju svojim ovlašćenjima, građani već više od sedam meseci nisu dobili nikakve odgovore o počiniocima i nalogodavcima kriminalnog rušenja u Savamali. Umesto osvetljavanja uloge vrha beogradske vlasti u ovom kriminalnom delu, kao i njene sprege sa osobama iz samog vrha MUP-a, ono što jesmo dobili su zataškivanje i relativizacija odgovornosti sa jedne, a pretnje, praćenja, zastrašivanja i organizovanu hajku režimskih medija sa druge strane. Nas neće uplašiti represivni aparat sistema koji je u punom kapacitetu upregnut kako bi se sakrila istina. Nećemo odustati dok se na čistac ne isteraju i pravdi privedu bahati nasilnici na vlasti, kao i kumovi i ortaci za koje rade“, kažu iz Inicijative i dodaju:

„Zahtevamo da znamo zašto se prisluškuju telefoni građana. Zahtevamo da znamo da li to postoji lista pitanja koja građani imaju pravo da postave i ko je uređuje. Zahtevamo da znamo šta nas to čini pretnjom po bezbednost sopstvene države. Zahtevamo pravu istinu o kriminalnom rušenju u Savamali i pravu istinu o pozadini projekta Beograd na vodi“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.