Srbija

19.08.2024. 15:45

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Uz obalu Save zidaće se deset miliona kvadratnih metara: Samo 3,2 odsto biće javne površine

Nova ekonomija / Dimitrije Gašić

Foto: Dimitrije Gašić

Srbija

19.08.2024. 15:45

Na širem području priobalja Save planira se gradnja skoro deset miliona novih kvadratnih metara, dominantno stambenog prostora. Udeo javnih sadržaja u ovom delu grada procenjen je na 3,2 odsto, tek 320.000 kvadrata, navodi se u saopštenju Nove planske prakse.

Ova organizacija je danas objavila analizu razmere buduće izgradnje u širem području priobalja Save, a koja se tiče desetak urbanističkih planova koji su usvojeni ili u procesu izrade: IMT, proširenje Beograda na vodi, nova železnička i autobuska stanica…

Trenutno je u toku rani javni uvid za izmene i dopune prostornog plana Beograda na vodi, koji će se prostirati od Terazijske terase do Ade Ciganlije, Bloka 18 i Brodogradilišta na novobeogradskoj strani.

„Ako to posložimo u kule kakve trenutno niču u Beogradu, a po uzoru na ‘Beograd na vodi’, to bi moglo biti 20 novih kula 200 metara visine, 100 novih kula 100 metara visine, i čak 500 novih kula prosečne visine 50 metara – koje će u potpunosti “zazidati” šire priobalje reke Save. To je 20 novih Avalskih toranja u sred Novog Beograda i priobalja, 100 novih Beograđanki, i 500 novih zgrada Geneksa“, navodi Nova planska praksa.

Analizom su obuhvaćeni i planovi za transformaciju šire zone Brodogradilišta, blokove 18 i 68, plan sa transformaciju tramvajskog depoa na Novom Beogradu, kao i širenje plana za područje Beograda na vodi na deo prostora opštine Čukarica i Novi Beograd.

Organizacija navodi da iako se pojedinačni planovi formalno predstavljaju javnosti i dobijaju veliki broj primedbi građana tokom javnih uvida, sve osnovane primedbe se po pravilu odbijaju, dok praćenje efekata realizacije planova u potpunosti nedostaje.

„Za posledicu imamo intenzivnu izgradnju, mahom stambenu, bez ulaganja u infrastrukturu, javne prostore, zelenilo i kvalitet životne sredine i života u gradu“.

“Beograd na vodi” anektira još 330 hektara, širi se do Hipodroma i prelazi Savu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(7)

  1. Treba bežati odavde…sps-julovski radikali su nepobedivi! Najbolje godine ẓ̌ivota sam ,,bacio u vodu“ misleći da ćemo živeti bolje!

  2. necete se zajmiti za gradnju nuklearke, za nov vodovod i preciscavace otpadnih voda! neka to plate gospoda investitori koji ce dobro omastiti brkove na celoj kombinaciji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.