Svet

20.08.2024. 16:57

Autor: Nova ekonomija

Astroscale dobio ugovor za uklanjanje svemirskog otpada, akcije odmah skočile za petinu

Foto: Pixabay

Svet

20.08.2024. 16:57

Japanski startap Astroscale zabeležio je značajan skok akcija nakon što je objavio da će potpisati ugovor vredan 12 milijardi jena (oko 81 milion dolara) sa Japanskom svemirskom agencijom (JAXA) za uklanjanje svemirskog otpada. Vrednost akcija kompanije porasla je za 19 odsto odmah nakon ovog saopštenja.

Astroscale planira da danas potpiše petogodišnji ugovor sa JAXA-om, prema kojem će se startap obavezati na uklanjanje gornje faze JAXA-ine rakete H-IIA, koja je lansirana 2009. godine i trenutno se nalazi u orbiti na visini od oko 600 kilometara iznad Zemlje, piše Rojters.

Kako bi obavila ovu misiju, kompanija će razviti novu letelicu pod nazivom ADRAS-J2, opremljenu robotskom rukom za hvatanje otpadaka.

Cilj je da ova letelica bude spremna do marta 2029. godine.

Svemirski otpad postaje sve veća pretnja za misije u orbiti, s obzirom na nagli porast broja satelita lansiranih tokom poslednjih godina.

Nedavni incident u kojem se kineska raketa raspala u svemiru stvorio je više od 700 komada otpada, koji se sam od sebe uglavnom nikada ne vraća na površinu planete, dodatno povećavajući rizike od sudara u orbiti.

Gasi se hrvatski onlajn prodavac, plan je bio da postane e-commerce lider u regionu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.