Srbija

27.08.2024. 13:34

Politika

Autor: Nova ekonomija

Kasne radovi na Trgu Nikole Pašića, pi­ta­nje da li će i u ok­to­bru bi­ti za­vr­še­ni

Nova ekonomija

Srbija

27.08.2024. 13:34

Ob­no­va Tr­ga Ni­ko­le Pa­ši­ća ne­će bi­ti okon­ča­na kra­jem septembra ka­ko je prvobitno bi­lo pla­ni­ra­no, a pi­ta­nje je da li će i u ok­to­bru bi­ti za­vr­še­no sređivanje ovog jav­nog grad­skog pro­sto­ra, piše Politika. Podsećamo, rekonstrukcija trga je za­po­če­ta kra­jem fe­bru­a­ra, sa ro­kom za završetak radova od 210 ka­len­dar­skih da­na.

Odlaganje je za dnevni list po­tvr­dio šef gra­di­li­šta iz fir­me „In­vest grad­nja”, iz­vo­đa­ča radova uz obra­zlo­že­nje „da cr­te­ži za fon­ta­nu ni­su go­to­vi i (da) ka­men ko­jim ona treba da bu­de ob­lo­že­na još ni­je is­po­ru­čen”.

„Čim stig­ne ka­men, sprem­ni smo da ga ugra­di­mo u fon­ta­nu“, ka­že on.

Na pi­ta­nje da li bi na re­kon­struk­ci­ju mo­gla da se sta­vi tač­ka u ok­to­bru on je rekao: „Te­ško, pi­taj­te pro­jek­tan­te, ne­moj da uvek bu­de da su iz­vo­đa­či kri­vi za ka­šnje­nje“.

Pro­jek­tan­ti ka­žu da su ge­o­de­te ne­dav­no sni­mi­le fon­ta­nu, od­no­sno iz­ve­de­no stanje, i da su uze­te pre­ci­zne me­re za ša­blo­ne za ka­men siv­ka­ste bo­je ko­jim će ona bi­ti ob­lo­že­na.

„Taj ka­men se spe­ci­jal­nim ma­ši­na­ma se­če u Severnoj Ma­ke­do­ni­ji i tu ne­ma improvizacije. Mal­te­ne smo sva­ki dan na te­re­nu i ovog pu­ta ima­mo do­bru saradnju sa iz­vo­đa­či­ma, iako ne­ma­mo for­mal­no ugo­vo­ren pro­jek­tant­ski nad­zor. Na gra­di­li­štu se ra­di sva­ki dan i ne vi­dim da ima dra­stič­nih za­sto­ja, od­no­sno onih ko­ji ni­su oprav­da­ni. Po­čet­kom le­ta bi­le su obil­ne pa­da­vi­ne ko­je sre­ćom ni­su ošte­ti­le ni fon­ta­nu ni­ti po­plo­ča­ni deo tr­ga. Po­tom su usle­di­le eks­trem­ne vru­ći­ne, rad­ni­ci su pra­vi­li du­že pa­u­ze i te­ško je na ta­ko vi­so­kim tem­pe­ra­tu­ra­ma uzi­ma­ti pre­ci­zne me­re i se­ći ka­men u slo­gu. Sve to je išlo spo­ri­je, ali i ne­ma me­sta za rad na br­zi­nu ka­ko se ne bi oma­nu­lo, što se vr­lo če­sto de­ša­va“, ka­že ar­hi­tek­ta Zo­ri­ca Sa­vi­čić.

Ona je pre devet godina, zajedno sa ko­le­gom Zo­ra­nom Dmi­tro­vi­ćem po­be­di­la na ur­ba­ni­stič­ko-ar­hi­tek­ton­skom kon­kur­su za ure­đe­nje tri grad­ska jav­na pro­sto­ra – Tr­ga re­pu­bli­ke, Trg Ni­ko­le Pa­ši­ća i Te­ra­zi­ja.

Pro­šlog me­se­ca u Grad­skoj upra­vi uve­ra­va­li su da ka­šnje­nja ne­će bi­ti. Sa­da ka­žu da bi ob­no­va „naj­ve­ro­vat­ni­je tre­ba­lo da bu­de go­to­va do kra­ja ok­to­bra”.

Ova rekonstrukcija već je po­sku­pe­la za oko 25 mi­li­o­na di­na­ra bez PDV-a, ko­šta­će više od 584,3 mi­li­o­na di­na­ra (ponovo, bez PDV-a), ko­li­ka je bi­la nje­na pr­vo­bit­no ugo­vo­re­na vred­nost sa kon­zor­ci­ju­mom iz­vo­đa­ča ra­do­va ko­je pred­vo­di „In­vest grad­nja”.

Me­đu raz­lo­zi­ma za iz­me­nu ugo­vo­ra u ma­ju bio je, ka­ko je ta­da ob­ja­šnje­no u Sekretarijatu za in­ve­sti­ci­je, to što su šut, te­melj ne­ka­da­šnjeg obe­li­ska i as­falt pro­na­đe­ni is­pod tr­ga mo­ra­li da se pre­ve­zu na de­po­ni­ju, a ne skla­di­šte na gra­di­lištu ka­ko je to bi­lo od­re­đe­no pro­jek­tom.

Na Tr­gu Ni­ko­la Pa­ši­ća mo­že se uoči­ti da je po­plo­ča­no oko dve tre­ći­ne tog prostora, da je oko ko­re­na dr­ve­ća osta­vljen ve­ći pro­stor i da će sre­đi­va­nje spomenika Ni­ko­li Pa­ši­ću bi­ti naj­pre za­vr­še­no što je lo­gič­no jer je naj­ma­nje zahtevan posao.

Fon­ta­na na trgu je sada be­to­ni­ra­na, iz­vo­di su ugrađeni, a novi izduženi ob­lik fontane, sada bez prepoznatljivog vre­la – takođe je uočljiv.

Inače, to okru­glo pro­ši­re­nje pre­ma spo­me­ni­ku Ni­ko­li Pa­ši­ću dodato je u poslednjoj re­kon­struk­ci­ji fontane, izvršenoj osam­de­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka.

Pro­me­na ob­li­ka ovog vo­do­sko­ka za­pra­vo je naj­ve­ća no­vi­na na Tr­gu, po ko­m prolaznici od ju­če mogu da se kre­ću, ume­sto da ga za­o­bi­la­ze kao pret­hod­nih pola godine zbog ogra­đe­nog gra­di­li­šta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.