Svet

11.10.2024. 14:43

Magazin Biznis

Autor: Nova Ekonomija

Devet novih CEFTA sporazuma za bržu i sigurniju trgovinu

Foto: CEFTA

Svet

11.10.2024. 14:43

Zajednički komitet CEFTA-e usvojio devet sporazuma kreiranih da transformišu trgovinu i ekonomsku saradnju. Njihov cilj jeste da donesu opipljive koristi – pojednostavljuju poslovne operacije, stvaraju nove prilike za zapošljavanje i jačaju zaštitu potrošača.

„Ovo je značajan trenutak za CEFTA-u, jer se približavamo punom usklađivanju sa tržištem EU. Koristi će se osetiti širom CEFTA – mala i srednja preduzeća će biti osnažena za izvoz i maksimalno korišćenje digitalnih tržišta, dok ćemo svi mi imati koristi od većeg izbora, boljih cena i kvaliteta, kao i snažnije zaštite potrošača“, istakla je Danijela Gačević, v.d. direktora CEFTA Sekretarijata.

Jedan od najvažnijih postignutih sporazuma tiče se priznavanja AEO programa (Ovlašćeni privredni subjekti) – koji će omogućiti da preduzeća sa carinskim pogodnostima na svojim matičnim tržištima sada uživaju ove privilegije u svih sedam CEFTA tržišta.

E-trgovina je takođe u centru pažnje, a promene bi trebalo da omoguće potrošačima da kupuju proizvode i usluge iz svih CEFTA zemalja bez ograničenja.

Novim pravilima o dostavi paketa, unaprediće se kontrola i kvalitet usluga, uvodeći evropske standarde transparentnosti cena i kvaliteta.

Uspostavljanje mera protiv neopravdanog geo-blokiranja garantuju da onlajn prodavnice više neće moći da blokiraju pristup određenim proizvodima i uslugama na osnovu geografske lokacije potrošača, čime se otvara mogućnost neograničene kupovine u svim zemljama članicama.

Sporazum o pravima intelektualne svojine donosi usklađene standarde koji će štititi preduzeća i potrošače od falsifikovane robe, podstičući inovacije i jačajući poverenje u regionalno tržište.

Novi elektronski sistem za upravljanje rizikom omogućiće carinama efikasniju razmenu podataka i identifikaciju pošiljki visokog rizika, čime će se ubrzati kretanje robe, a sigurnost trgovine dodatno unaprediti.

Takođe, tu je i olakšavanje trgovine uslugama turističkih agencija koje će imati lakši pristup svim CEFTA tržištima, stvarajući nove mogućnosti za rast i privlačenje više turista u region.

Uveden je i novi mehanizam za rešavanje trgovinskih sporova (Dodatni protokol 7), koji će garantovati pravičnost i transparentnost, čime se dodatno jača poverenje preduzeća u CEFTA pravila i olakšava poslovanje na regionalnom nivou.

Za kraj, olakšani su i procesi osiguranja od odgovornosti za treća lica u motornim vozilima, što će omogućiti putnicima da slobodnije putuju širom CEFTA regiona bez komplikacija oko osiguravajuće pokrivenosti.

Zajednički komitet CEFTA je usvojio i tri odluke koje imaju za cilj reformu unutrašnjih poslova, a uključuju nova pravila postupanja za Komitet, ažuriranje rada Sekretarijata i formiranje novih tela za nadzor saradnje u oblastima dostave paketa, intelektualne svojine i priznavanja profesionalnih kvalifikacija, piše Magazin Biznis. 

Delimično ukinuta zabrana plasmana robe iz Srbije na tržištu Kosova

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.