Srbija

23.10.2024. 07:00

Autor: Katarina Pantelić

Gde je nestala „Moja prva plata“, hoće li biti petog ciklusa ovog programa?

Novcanik sa malo novca u frizideru Foto: Nova ekonomija

Srbija

23.10.2024. 07:00

U program Moja prva plata u 2023. godini bilo je uključeno ukupno 4.520 poslodavaca koji su angažovali ukupno 7.214 mladih. Program postoji od 2020. godine, a da li će tako biti i u buduće za sada se ne zna, jer se odluka o tome tek čeka.

Do sada je realizovano ukupno četiri ciklusa ovog programa (2020, 2021, 2022 i 2023. godine), i u tom periodu je kroz program prošlo 33.797 mladih, naveli su iz Nacionalne službe za zapošljavanje za Novu ekonomiju. 

Program se realizuje sa ciljem osposobljavanja za samostalan rad mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva. 

U 2020. godini, više od 10.000 poslodavaca se prijavilo na portalu Moja prva plata. 

U program je bilo uključeno ukupno 5.177 poslodavaca koji su angažovali ukupno 8.453 mladih. Sa srednjim obrazovanjem uključeno je ukupno 5.541mladih, a onih sa visokim obrazovanjem ukupno 2.912.

Program Moja prva plata nastao je kao produkt Vlade Srbije, Ministarstva za rad, Ministarstva finansija, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije i Kancelarije za elektronsku upravu.

Slično je bilo sve do 2023. kada je broj zainteresovanih poslodavaca pao na 4.520, a broj mladih koji su dobili „prvu platu“ na 7.214 mladih, a efekti programa koji se reali.

“Program predstavlja i poseban vid intervencijske podrške privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova. Na osnovu podataka o broju poslodavaca koji su se prijavljivali za učešće u programu, pozitivno iskazanog mišljenja o samom programu može se zaključiti da je ovakav model programa radnog angažovanja mladih doprineo i zadovoljavanju potreba poslodavaca i privrede generalno gledajući”, naveli su iz Nacionalne službe za zapošljavanjei.

Kada su u pitanju efekti ovih programa, podaci pokazuju da se u programu za 2020. godinu  4.055 mladih zaposlilo, a što čini 48 odsto od ukupnog broja uključenih polaznika te godine.

Zahvaljujući programu se 2021. godine 3.398 mladih zaposlilo, a što čini 39 odsto od ukupnog broja uključenih polaznika, dok je 2022. godine 2.917 mladih dobilo posao (37 odsto od ukupnog broja polaznika u programu). To pokazuje i da je uprkos relativno stabilnom broju uključenih poslodavaca i mladih radnika u ranijim godinama, broj onih koji su ostajali na poslovima na kojima su započinjali svoj radni staž iz godine u godinu padao, da bi prošle godine značajnije bio smanjen i obim zainteresovanih privrednika i mladih.

Ipak u NSZ kažu da očekuju odluku države o eventualnom pokretanju petog kruga ovog programa.

EPS, Milenijum tim, Beograd na vodi, NIS – Koja preduzeća vladaju srpskom privredom

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.