Srbija

25.10.2024. 13:34

SeeNews

Autor: Nova ekonomija

Slovenija otkazala referendum o izgradnji nuklearke „Krško 2“

Pixabay

Srbija

25.10.2024. 13:34

Slovenački parlament otkazao je referendum o izgradnji drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško, koji je bio zakazan za 24. novembar, prenosi SEENews.

Narodna skupština Slovenije koja ima 90 poslanika usvojila je na vanrednoj sednici u četvrtak predlog za poništavanje referenduma, sa 69 glasova za i jednim protiv.

Donji dom slovenačkog parlamenta je 10. oktobra odobrio predlog da se održi referendum na kojem bi Slovenci trebalo da odluče da li podržavaju izgradnju drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško, a kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje električnom energijom pored drugih niskougljeničnih izvora energije.

Međutim, ranije ovog meseca procurio je snimak koji je otkrio kako se ključni političari vodećih vladajućih i opozicionih stranaka dogovaraju kako da zaobiđu zakon i referendumski proces ne bi li ubrzali sprovođenje projekta Krško 2, prenosili su mediji.

„Male nuklearke veći rizik“: Da li je Srbiji potrebna atomska energija i koje su koristi?

Plan je da postrojenje u Krškom, koja je izgrađena 1983. godine, prestane sa radom 2043. godine.

U julu 2021. slovenačko ministarstvo infrastrukture izdalo je dozvolu za izgradnju drugog reaktora, ali je ta odluka odmah izazvala snažnu reakciju Austrije, čiji ustav zabranjuje upotrebu nuklearne fisije u snabdevanju energijom.

Pored toga, grupe aktivista, uključujući Greenpeace, pozvale su da se fabrika zatvori zbog starosti i rizika od zemljotresa u regionu.

Fabrika se nalazi u blizini granice sa Hrvatskom i oko 100 kilometara od Austrije.

Kompanija Nuklearna elektrarna Krško (NEK) u suvlasništvu je slovenačke Gen Energija i hrvatske elektroprivrede Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Elektrana zadovoljava oko 20 odsto slovenačke potražnje za električnom energijom, a pokriva i 16 odsto potreba Hrvatske za električnom energijom.

Francuzi rade studiju o primeni nuklearne energije u Srbiji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.