Lifestyle

15.11.2019. 15:22

WEF

Autor: Nova Ekonomija

Zašto je Singapur najpametniji grad na svetu?

Lifestyle

15.11.2019. 15:22

Švajcarska poslovna škola IMD je proglasila Singapur za najpametniji grad na svetu, prenosi World Economic Forum (WEF).

IMD u svom indeksu meri uspešnost gradova u obezbeđivanju javne sigurnosti, mobilnosti, javnoj upravi i zdravstvu, ali i održavanje zelenih površina, poboljšavanje postojećih institucija i digitalizaciji procesa  zapošljavanja.

 „Pametni gradovi“ oslanjaju se na koncept internet stvari (Internet of Things – IoT), odnosno povezivanje fizičkih objekata, vozila, zgrada i drugih stvari sa ugrađenom elektronikom, softverom i senzorima u jedinstveni sistem.

Singapur je pre više godina sproveo Health City Novena projekat, integrisani plan zdravstvene zaštite koji podrazumeva i korišćenje infrastrukture, bolnica i javnih prostora za poboljšavanje iskustva i običnih građana i pacijenata.

Kao drugo, u Sinagpuru svi građani imaju pristup besplatnom stanovanju, a više od 80% stanovnika živi u javnim zgradama.

Grad-država je takođe počeo da eksperimentiše sa autonomnim vozilima, podstiče bicikliste i javni prevoz.

„Ako se ovi principi prilagode drugim lokacijama i ako se u njih investira, uskoro možemo  videti procvat pametnih gradova širom sveta. Transformacija načina na koji građani žive u svojim gradovima, davanjem prioriteta zdravlju i mobilnosti mogu uvećati potencijal rasta svetskih gradova“, ocenio je WEF.

PROČITAJTE JOŠ:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.