Srbija

23.03.2021. 16:17

Saopštenje, Nova.rs

Autor: Nova Ekonomija

Poništena građevinska dozvola za gondolu na Kalemegdanu

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da je Upravni sud doneo odluku da uvaži tužbu te organizacije i poništi građevinsku dozvolu za izgradnju gondole na Kalemegdanu koju je izdalo ministar...

Foto: Pixabay

Srbija

23.03.2021. 16:17

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da je Upravni sud doneo odluku da uvaži tužbu te organizacije i poništi građevinsku dozvolu za izgradnju gondole na Kalemegdanu koju je izdalo ministarstvo građevine. Pored RERI-ja, nameri gradske vlasti prethodnih godina suprotstavio se veliki broj građana, kao i stručna javnost.

Poništenu dozvolu ministarstvo građevine izdalo je za izvođenje pripremnih radova za izgradnju gondole na Kalemegdanu.

U obrazloženju presude navodi se da je ministarstvo u obavezi da RERI-ju plati troškove upravnog spora, koji iznose 34.500 dinara, dok je zahtev grada Beograda za naknadu troškova spora odbijen, prenela je Nova.rs

Predmet će biti vraćen nadležnom organu, Ministarstvu građevinarstva, na ponovno odlučivanje.

U obrazloženju presude, između ostalog, navodi se da je RERI tužbom osnovano ukazao da je rešenjem o građevinskoj dozvoli povređen zakon.

Razlog za to leži u činjenici da je ta odluka doneta isključivo u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, međutim, to u ovom slučaju nije bilo dovoljno.

Upravni sud napominje da je Beogradska tvrđava spomenik kulture, od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, kao i da ona obuhvata arheološko nalazište Antički Singidunum.

Imajući sve to u vidu, sud je zaključio da su morali da se primene i Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i Zakon o kulturnim dobrima.

RERI je podneo Upravnim sudom tužbu za poništavanje rešenja o građevinskoj dozvoli za izvođenje radova na izgradnji stanice gondole na Kalemegdanu.

UNESCO MOŽE DA ODBIJE KALEMEGDAN ZBOG GONDOLE

„POBEDA SVIH GRAĐANA“

„Dogodila se vladavina prava, verovali ili ne, u zemlji Srbiji“, navodi se u saopštenju RERI-ja.

Predstavnici te organizacije najiskrenije su se zahvalili organizaciji Evropa Nostra, koja im je pružila stručnu podršku, kao i svim stručnjacima, nevladinim organizacijama, aktivistima i medijima koji su nepokolebljivo branili Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu.

„Ovu pobedu ostvarili smo zajedno. Ovo je pobeda Beograda, slobodnih i hrabrih ljudi koji u njemu žive“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo građevinarstva je 1. aprila 2019. izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se odobravaju pripremni radovi na Kalemegdanu, a prethodno je posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana.

Upravni sud je 23. aprila 2019. prvo doneo privremenu odluku kojom su obustavljeni pripremni radovi na Kalemegdanu, navodeći da je zahtev RERI-ja osnovan.

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, a peticiju protiv njene gradnje potpisalo je oko 14.000 građana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.