Srbija

25.05.2021. 12:10

Politika

Autor: Nova Ekonomija

Da li će bivši stanari BIGZ-a u staru poštu na Savskom trgu?

Bivši stanari zgrade Bigza u Beogradu, koja je nedavno privatizovana mogli bi da se nastane u zgradi pošte koja se nalazi pored stare železničke stanice, piše Politika. Konačna odluka biće poznata za mesec dana jer i dalje tr...

Foto: Wikipedia/ Mister No/ https://web.archive.org/web/20161021044152/http://www.panoramio.com/user/5152111?with_photo_id=67260381

Srbija

25.05.2021. 12:10

Bivši stanari zgrade BIGZ-a u Beogradu, koja je nedavno privatizovana mogli bi da se nastane u zgradi Stare pošte koja se nalazi pored stare železničke stanice, piše Politika. Konačna odluka biće poznata za mesec dana jer i dalje traje dilema da li će ona biti kulturni centar ili u poslovni prostor.

„Obe varijante, komercijalna ili kulturna namena, još su u igri, pregovaramo sa kompanijom Beograd na vodi. Ako bude objekat kulture, slikari, vajari, arhitekte, nekoliko stotina bendova koji su bili u BIGZ-u dobili bi taj prostor da koriste uz simbolične iznose za troškove održavanja koje bi plaćali“, kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Na zgradi pošte koju je projektovao arhitekta Momir Korunović, kako se dodaje, mogla bi da bude obnovljena autentična fasada koja je uništena tokom bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Prema planskom dokumentu za Beograd na vodi, kako se podseća, nije predviđeno rušenje tog zdanja, već njegova obnova zajedno sa izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa sa oko dva miliona kvadrata na desnoj obali Save.

Ugovorom za Beograd na vodi stara pošta je okarakterisana kao komercijalna zgrada sa kancelarijama, ali bez obaveze da araprski partner vrati njenu autentičnu spoljašnjost. Obnova je kako se navodi ideja gradske uprave i prema Stojčićevim rečima mogla da počne sledeće godine.

U OBNODVU ZGRADE BIGZ-A NOVI VLASNICI ULAŽU 40 MILIONA EVRA

„Pošta je veći deo iselila sa Savskog trga, a ostatak će biti iseljen kada budu završeni lokali u Beogradu na vodi gde će nove ekspoziture pošte biti otvorene“, kaže glavni gradski urbanista. 

Crpna stanica podignuta na preuređenom Savskom trgu trebalo bi, u toku leta, da zameni staru, ispred bolnice Sveti Sava, koja će biti srušena.

Uklanjanje stare stanice uslov je za završetak dela saobraćajnice i tramvajskog koridora na potesu Savska–Nemanjina. Marko Stojčić očekuje da će i taj deo konačno biti prohodan u toku leta.

„Stara lokomotiva sa Savskog trga ove godine biće premeštena na prvi peron iza zgrade bivše Glavne železničke stanice gde treba renovirati parter. Lokomotiva je teška 110 tona i tražimo način kako da je dislociramo“, ističe Stojčić.

NOVI VLASNIK BEOGRAĐANKE KUPUJE I ZGRADU BIGZ-A

SUDBINA KORUNOVIĆEVIH ZDANJA

Zgrada Pošte podignuta je dvadesetih godina prošlog veka i za nju dobar deo stručne javnosti smatra da je bila Korunovićevo najbolje arhitektonsko delo.

U Korunovićeva zdanja spadaju zgrada Ministarstva pošta (danas Muzej PTT-a), zgrada Sokolskog doma Matica (Stari DIF), Seizmološki zavod na Tašmajdanu, Crkva Svete Petke, Crkva Svetog Lazara na Bulbulderu i Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Kajmakčalanskoj ulici.

Korunovićevo delo, zgrada dvorskog Maršalata, zdanje koje se nalazilo između Starog i Novog dvora, sravnjeno je sa zemljom, iako je preživelo Drugi svetski rat.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.