Srbija

11.06.2021. 15:48

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Italija: Booking.com pod istragom zbog navodne utaje PDV-a

Finansijska policija u Italji saopštila je da je pokrenula je istragu protiv digitalne platforme za rezervaciju smeštaja Booking.com. Cilj je da se utvrdi da li je ta platforma izbegavala da plati svoje poreske obaveze, jer se sumnja da...

Foto: Pixabay

Srbija

11.06.2021. 15:48

Finansijska policija u Italji saopštila je da je pokrenula je istragu protiv digitalne platforme za rezervaciju smeštaja Booking.com. Cilj je da se utvrdi da li je ta platforma izbegavala da plati svoje poreske obaveze, jer se sumnja da je država oštećena za više od 150 miliona evra poreza, javlja agencija Rojters.

Digitalna kompanija sa sedištem u Holandiji osumnjičena je da je u periodu od 2013. do 2019. godine izbegla da plati više od 150 miliona evra poreza na dodatnu vrednost (PDV).

Booking.com je potvrdio da je primio izveštaj finansijske policije i poručio da će sarađivati sa istražiteljima. Policija navodi da je počela da proverava rezervacije smeštaja preko Bookinga u okolini Đenove, još 2018. godine.

Ispostavilo se da je Booking.com zbog prenosa poreske obveze izdavao račune bez PDV-a, što je dovelo do toga da uopšte nisu plaćali poreze u Italiji.

Kompanija tvrdi da su vlasnici hotela i noćenja sa doručkom koji koriste njenu platformu sami odgovorni za naplatu i plaćanje PDV-a koji duguju u Italiji i u drugim zemljama Evropske unije.

Potez italijanske finansijske policije dolazi nekoliko dana nakon sporazuma G7 bogatih zemalja o stvaranju globalne minimalne stope poreza na dobit od 15%.

Cilj te odluke je da se „iscedi“ što više novca iz multinacionalnih veb kompanija, kao i da se smanji preusmeravanje njihovog profita u ofšor uzone gde su porezi manji.

Er Srbija: Partnerstvo sa platformama Booking.com i Rentalcars.com

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.