Srbija

06.08.2021. 13:30

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Danas uplata pomoći za samostalne radnike u kulturi

Danas će biti isplaćena novčana pomoć u iznosu od po 90.000 dinara neto, kao i pripadajući doprinosi, za ukupno 777 samostalnih radnika u kulturi razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć, rekao je minis...

Sajt Narodnog pozorišta

Srbija

06.08.2021. 13:30

Danas će biti isplaćena novčana pomoć u iznosu od po 90.000 dinara neto, kao i pripadajući doprinosi, za ukupno 777 samostalnih radnika u kulturi razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Za to je, dodao je Mali, izdvojeno oko 83,3 miliona dinara.

Mera se odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

Država izdvojila novac za pomoć samostalnim umetnicima

Vlada Srbije je u maju 2020. godine izdvojila  iz tekuće budžetske rezerve 211,77 miliona dinara za pomoć samostalnim umetnicima u cilju ublažavanja posledica pandemije COVID-19. 

Prema evidenciji koju je Ministarstvu kulture i informisanja dostavio Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja, ukupan broj samostalnih umetnika je 2.373. 

Glumaci, kompozitori i umetnici su prošle godine pokrenuli i peticiju da se pomoć u vidu tri minimalne zarade isplati i samostalnim i nezaposlenim umetnicima i radnicima u kulturi. Peticiju je tada potpisalo više od 5000 ljudi.

Nakon uvođenja vanrednog stanja Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), između ostalih, pokrenulo je i Fond solidarnosti iz koje je isplaćeno 40.000 evra za pomoć umetnicima, što je bilo dovoljno da 150 umetnika dobije jednokratnu pomoć u iznosu od 30.000 dinara. 

Samostalnim umetnicima je potrebna pomoć

Potom je pokrenuta i „crowdfunding“ kampanja preko platforme Doniraj.rs sa ciljem da se sakupi još pomoći za dodatnih 20 umetnika. Konačno, početkom septembra, 177 umetnika je dobilo pomoć. 

„Kada su svi kulturni događaji i ugovoreni projekti počeli da se otkazuju ili odlažu, a pritom je ukinut i konkurs Ministarstva kulture za savremeno stvaralaštvo, uradili smo anketu da bismo ispitali koliko je umetnika u teškoj situaciji. Anketirali smo kolege i na uzorku od 330 ispitanika utvrdili smo da više od 80 odsto njih predviđa da će ostati bez planiranih prihoda u periodu vanrednog stanja“, rekla je početkom 2021. godine u intervjuu za Novu ekonomiju Vahida Ramujkić, zamenica predsednika UO Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i jedan od pokretača Fonda solidarnosti

Ona je tada rekla da je procentualno najveći broj prijava stigao od estradnih umetnika (10 odsto), koji su usled obustave okupljanja, otkazivanja manifestacija i proslava, automatski izgubili sve prilike za privređivanje.

Posle toga, opet po delatnostima, najveći je broj likovnih umetnika (osam odsto), pa rok muzičara (tri odsto).

Ipak najveću grupu čine prijava činili su umetnici i kulturni radnici koji nisu članovi nijednog od udruženja iz čitave Srbije, od glumaca u malim mesnim centrima kulture, naivnih umetnika, šminkera, modela u školama crtanja, kulturnih animatora.

Mali je poručio da će novac danas biti prebačen udruženjima, a da će ta udruženja uplatiti novac članovima na koje se ta mera pomoći odnosi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.