Srbija

06.08.2021. 15:23

Južne vesti

Autor: Nova Ekonomija

Novim cenama goriva nezadovoljni i vozači i poljoprivrednici

Poslednjih dana cene goriva u Srbiji ne miruju, a samo od marta ono je poskupelo i do 15 dinara, pišu Južne vesti. Primera radi cena benzina je tada bila 148 a sada je 162 dinara po litru, dok je cena nafte porasla sa 152 na 164 dinara.Po...

Foto: Pixabay

Srbija

06.08.2021. 15:23

Poslednjih dana cene goriva u Srbiji ne miruju, a samo od marta ono je poskupelo i do 15 dinara, pišu Južne vesti. Primera radi cena benzina je tada bila 148 a sada je 162 dinara po litru, dok je cena nafte porasla sa 152 na 164 dinara.

Poljoprivrednici kažu da od države dobijaju subvencije za gorivo u iznosu od 4.000 dinara po hektaru, pa pitaju predstavnike vlasti da li znaju koliko litara nafte mogu kupe od tih podsticajnih sredstava, jer i njena cena raste iz dana u dan.

Vozači koji svoje automobile voze na gas mogu da budu najsrećniji, jer je upravo gas najmanje poskupeo i inače najmanje košta, pa je njegova cena porasla za svega 4 dinara prethodnih meseci i cena jednog litra je oko 85 dinara.

Poskupljenja zadaju glavobolje i vozačima automobila, koji tvrde da ponekad razmišljaju i o prodaji svojih vozila jer, ako se trend poskupljenja nastavi, moraće da biraju da li će kupiti hranu ili sipati gorivo.

„Svaki put kad dođem na pumpu ja sve više novca dajem, a manje sipam. Ako ovako nastave, do kraja ćemo doći do cene od 200 dinara. Ja sa mojim primanjima ću morati dobro da promislim da li ću sipati sledeći put gorivo ili ću kupiti nešto da pojedem“, kaže jedan od vozača.

Porasla cena nafte u svetu
Saudijska Arabija povećava proizvodnju nafte zbog oporavka cena

Poljoprivrednici kažu da pomoću državnih subvencija nadoknade samo jedan deo utrošenog goriva:

„Da li ministrar Nedimović i predsednik Vučić znaju koliko je potrebno stvarno goriva da se obradi jedan hektar? Evo ja ću da im kažem, negde oko 10.000 dinara. Bar tri puta sam nedeljno na pumpi, a uvek vidim različitu cenu i to isključivo uvećanu. Da ne pričam o ceni zejtina i drugih namirnica“, kaže jedan poljoprivrednik iz okoline Leskovca.

Veće cene goriva utiču i na poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, jer proizvođači ne mogu da znaju koliko će im novca biti potrebno za oranje, setvu, prskanje, đubrenje prevoz, skladištenje.

„Opet su najugroženiji poljoprivrednici. Gorivo raste, a to nikog ne zanima. Ljudi koji ne žive na selu ne razumeju neke stvari i kad su cene visoke, onda se bune i na pijacama prave probleme. Ali sa druge strane, u kakvoj državi živimo, kad ne diktiramo mi cenu, možda cena goriva bude veća, a naši proizvodi jeftiniji“, nezadovoljan je još jedan poljoprivrednik.

Kako podsećaju Južne vesti, u Jablaničkom okrugu poskupela je i cena tehničkog pregleda, te sa svakodnevnom povećanjem cene goriva ostaje da se vidi da li će to u narednim mesecima uticati na vozače da potraže neka druga prevozna sredstva.

Prošle nedelje cena sirove nafte u svetu takođe je bila u porastu, pre svega zbog rasta tražnje. Na to je uticalo smanjenje zaliha nafte kod njenog najvećeg potrošača, Sjedinjenih Američkih Država.

Od naših susednih zemallja, gorivo je „tradicionalno“ jefitije u Bosni i Hercegovini, pa ako su u mogućnosti, naši vozači često kupuju gorivo u toj zemlji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.