Svet

12.08.2021. 14:49

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Novi trend među kompanijama: Manje plate za one koji rade na daljinu

Zaposlenima u Guglu, koji su pre pandemije radili u kancelarijama, mogle bi da budu smanjene plate ako se odluče da trajno pređu na rad od kuće. Oni koji odluče da rade sa dalekih destinacija mogli bi čak da budu i više pogođeni.Agen...

Pixabay

Svet

12.08.2021. 14:49

Zaposlenima u Guglu, koji su pre pandemije radili u kancelarijama, mogle bi da budu smanjene plate ako se odluče da trajno pređu na rad od kuće. Oni koji odluče da rade sa dalekih destinacija mogli bi čak da budu i više pogođeni.

Agencija Rojters imala je uvid u Guglov kalkulator zarada. 

Sve ovo predstavlja ekperiment koji se sprovodi širom Silicijumske doline, pa često jedna kompanija može da postavi trend drugim velikim poslodavcima. 

I Fejsbuk i Tviter smanjili su zarade zaposlenima koji su odlučili da rade na daljinu, sa destinacija gde su uslovi života jeftiniji. 

Amazon i Gugl pod lupom zbog lažnih recenzija

Guglova kompanija Alfabet ink ističe se po tome što zaposlenima daje uvid u kalkulator zarada, pa sami mogu da procene prednosti i mane rada na daljinu.

Međutim, u praksi radnici na daljinu, pogotovu oni koji putuju sa velikih udaljenosti, mogu da se suoče sa smanjenom platom i bez promene adrese. 

„Lokacija je uvek imala uticaja na plate u Guglu, i uvek smo plaćali najveće iznose na lokalnom tržištu u zavisnosti odakle zaposleni radi“, rekao je portparol Gugla i dodao da će se plate razlikovati od grada do grada i od države do države.

Trećina zaposlenih želi da radi od kuće i posle korone

Zaposleni u Guglu, koji je želeo da ostane anoniman, obično putuje u kancelariju u Sijetlu iz okruga koji se nalazi u blizini. Verovatno će se suočiti sa smanjenjem plate za 10 odsto ako odluči da radi puno radno vreme od kuće.

Zaposleni je uzimao u obzir da radi na daljinu ali je doneo odluku da ide u kancelariju, uprkos putovanju od dva sata. 

„To je veliko smanjenje plate, s obzirom da sam skoro unapređen. Nisam se toliko trudio da budem unapređen da bi mi sada smanjili platu“, rekao je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.