Srbija

06.12.2021. 15:01

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

U Kragujevcu počela da radi platforma za veštačku inteligenciju

U državnom Data centru u Kragujevcu danas je počela da radi nacionalna platforma za veštačku inteligenciju, odnosno i poseban "superkompjuter" najnovije generaicje, saopštila je Vlada Srbije. Ukupna vrednost te investicije i ulaganja...

Foto: Pixabay

Srbija

06.12.2021. 15:01

U državnom Data centru u Kragujevcu danas je počela da radi nacionalna platforma za veštačku inteligenciju, odnosno i poseban „superkompjuter“ najnovije generaicje, saopštila je Vlada Srbije. Ukupna vrednost te investicije i ulaganja u izgradnju tog centra je 55 miliona evra.

„Projekti koje danas realizujemo u svakom smislu su nešto o čemu ranije nije moglo ni da se sanja. Mnogo toga je moralo da bude urađeno kako bi uopšte došlo do toga da Srbija može da ima data centar ili ovakvu platformu i superkompjuter“, rekao je direktor Kancelarije za IT upravu Mihajlo Jovanović.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, jer je to jedna od kapitalnih investicija u tom gradu.

Taj projekat kako se dodaje doprineće unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede. Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana, a otvoren krajem prošle godine.

Srbija osniva institut za veštačku inteligenciju
Veštačka inteligencija rešava brojne probleme, ali donosi i rizike

ČEMU SLUŽI DATA CENTAR?

Platforma će kako se naglašava biti važna i za srpsku poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Zahvaljujući njoj moći će da se prate promene do kojih će dolaziti u narednih 10 godina u oblasti životne sredine, ali i da će moći da se oceni kvalitet zemljišta, njegova ph vrednost, šta može da se seje, kako da se navodnjava i drugo.

Platforma kako se dodaje predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, proizvođača NVIDIA, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Nacionalna platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama. Prilikom puštanja  platforme u rad dekani tehničkih fakulteta i instituta, direktor Kancelarije za IT upravu i direktori naučno-tehnoloških parkova potpisali su sporazum o korišćenju Data centra.

Zahvaljujući toj platformi, Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice.

Projekat će doprineti unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Inovacije bazirane na veštačkoj inteligenciji za pametnija plaćanja
„Kina je već pretekla SAD u razvoju veštačke inteligencije“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.