Srbija

27.01.2022. 17:02

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Britanija lakše vraća ilegalne srpske migrante, potpisao Vulin

Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo su potpisali sporazum o vraćanju državljana Srbije koji nemaju pravo da budu u Velikoj Britaniji, uključujući inostrane kriminalce, objavila je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva na svojoj internet stranici.Britansk...

Foto: Wikimedia - Pedro Szekely

Srbija

27.01.2022. 17:02

Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo su potpisali sporazum o vraćanju državljana Srbije koji nemaju pravo da budu u Velikoj Britaniji, uključujući inostrane kriminalce, objavila je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva na svojoj internet stranici.

Britanska Vlada sporazum naziva istorijskim i ističe da njegovo potpisivanje znači i brže vraćanje u Srbiju što će doprineti „zaštiti britanskih granica i društva“ što je u skladu sa Vladinim novim planom za imigraciju, navodi se u saopštenju.

Sporazum su potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministarka unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Priti Patel.

Srbija i Velika Britanija potpisale trgovinski sporazum

„Prioritet ove Vlade je očuvanje bezbednosti naroda ove zemlje, a mi se nećemo zaustaviti ni pred čim da vratimo one koji nemaju zakonsko pravo da budu u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući inostrane kriminalce“, rekla je Patel.

Ona je dodala da potpisivanje ovog sporazuma ojačava aranžmane za povratak koje imaju sklopljene sa Srbijom i da će značiti snažnu akciju u zaustavljanju onih koji zloupotrebljavaju britansko gostoprimstvo. 

Sporazum se odnosi na vraćanje onih koji nisu uspeli da dobiju azil, prestupnike iz drugih država, ali i pojedince koji su ostali u Britaniji i nakon isteka vize.

U julu prošle godine Velika Britanija je potpisala sporazum o povratku i sa Albanijom, a u maju 2021. godine sa Indijom, piše u saopštenju.

Mladi koji odlaze: Treba se boriti sam u svetu

Ističe se i da je Britanija od 2019. godine uspešno vratila 9.286 stranih državljana iz zatvora i imigracionih centara.

Srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo saopštenje u kome navodi da je potpisan Sporazum o readmisiji lica koja nezakonito borave, a ministar Vulin je istakao da „Srbija neće biti parking za migrante i da podržava pravo svake zemlje da odlučuje o svojoj migracionoj politici i zaštiti svoje teritorije i svog načina života“.

Doktorand na Harvardu: Porazno je da su iz Srbije otišli i oni koji su uspeli

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.