Srbija i Velika Britanija potpisale trgovinski sporazum

Foto: Pixabay

Sporazumom koji je danas potpisan postavljen je novi pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, saopštilo je Ministartsvo trgovine, turizma i telekomunikacijaTaj odnos ranije je bio definisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji su potpisale Srbija i Evropska unija.

Ministarstvo dodaje da je najnovijim sporazumom zadržan nivo saradnje u svim oblastima kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine.

"Zaključenjem Sporazuma omogućeno je vraćanje uobičajenim trgovinskim tokovima i stvaranje uslova za dalji rast međusobne trgovine, kao i za dalja ulaganja," poručila je ministarka trgovine Tatjana Matić.

Ona je rekla kako očekuje da nakon imunizacije protiv COVID-19 da se obnovi veoma razvijena turistička saradnja dve zemlje.

"Radujem se stupanju ovog sporazuma na snagu, nakon ispunjavanja svih parlamentarnih procedura. Takođe se radujem još većem broju britanskih kompanija i stručnjaka koji će dati dodatni podsticaj ekonomskom razvoju i napretku Srbije," rekla je ambasadorka Ujedinjenog Кraljevstva u Srbiji, Šon Meklaud.

Prvi privremeni bilateralni trgovinski ugovor Ujedinjeno Кraljevstvo i Srbija potpisale su u martu 1879. godine.

Pre pet godina građani Britanje su se na referendumu izjasnili za Bregzit, odnosno izlazak iz Evropske unije.

Ta zemlja je nakon skoro pola veka, 31. decembra prošle godine i formalno izašla iz članstva u EU.

"BREGZIT I PANDEMIJA MOGU DA BUDU ŠANSA ZA SRBIJU I ZAPADNI BALKAN"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara