Srbija

02.02.2022. 11:22

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Raspisan tender za uređenje arheološkog nalazišta Medijana

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Niša raspisala je tender za uređenje kompleksa arheološkog nalazišta Medijana za potrebe prezentacije i turističke eksploatacije.Nabavka obuhvata radove na zaštitnoj konstrukci...

Pudelek (Marcin Szala)/Wikimedia

Srbija

02.02.2022. 11:22

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Niša raspisala je tender za uređenje kompleksa arheološkog nalazišta Medijana za potrebe prezentacije i turističke eksploatacije.

Nabavka obuhvata radove na zaštitnoj konstrukciji i pokrivanju (tesarski i pokrivački radovi), radove unutar Vile sa peristilom i prostora oko nje, ispod zaštitne konstrukcije ( radovi na demontaži i rušenju, zemljani radovi, betonski radovi, bravski, stolarski i staklorezački radovi, konzervatorsko restauratorski radovi).

Dalje, u planu su radovi izvan gabarita zaštitne konstrukcije i radovi na izradi info panoa i mobilijara.

Obimni arheološki radovi sprovođeni tokom minulih godina nisu praćeni adekvatnim aktivnostima na tehničkoj zaštiti, konzervaciji, restauraciji i prezentaciji otkrivenog „neprocenjivo bogatog arhitektonskog nepokretnog kulturnog nasleđa, piše u projektu arhitekture. 

Skoro ni jedna zaokrižena arhitektonska celina (objekat) nije u potpunosti arheološki istražena i u potpunosti spremna za sprovođenje sveobuhvatnih mera tehničke zaštite. 

Uprkos tome što su srpska država i društvo uložili velike sume novca, nalazište praktično nije privedeno nikakvoj nameni i nije spremno za adekvatno uključivanje u savremene turističke privredne tokove, piše u projektu. 

U Niškoj Banji u planu izgradnja termi „Kulište“

U granicama projekta se nalaze Vila sa peristilom, terme, ogradni zid vile sa kapijom, Horeum (žitnica), Zanatski centar (vojničke barake), Crkva sa Hristovim monogramom, deo istočnog zanatskog centra, koji su istraženi ili delimično istraženi. 

Jedan od uslova za izbor ponuđača je da je u prethodne tri godine izveo radove adaptacije, rekonstrukcije, restauracije najmanje jednog objekta u vrednosti od 15 miliona dinara (bez PDV-a) na objektima koji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Rok za podnošenje ponuda je 22. februar, a kriterijum za dodelu ugovora biće cena.

Mamuti iz Viminacijuma po ovome jedinstveni su u svetu (VIDEO)

Prve istraživačke radove na Medijani sproveo je 1864. godine Feliks Кanic. 

Sistematska planska istraživanja započeta su, kako se navodi, tridesetih godina prošlog veka i u kontinuitetu se u organizaciji Arheološkog instituta iz Beograda vrše od 1961.godine. 

„Otkriveni arhitektonski sadržaji su, pre svega pod dejstvom atmoferilija, dovedeni u alarmantno stanje propadanja“, navodi se u projektu. 

Po osnovu stepena zaštite (izuzetan značaj), Medijana je u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda.

Medijana arheološko nalazište je višeslojni lokalitet, na kome su pored antičkog naselja iz četvrtog veka pronađeni i ostaci praistorijskog naselja iz bronzanog doba, kao i horizont iz gvozednog doba. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.