Srbija

08.02.2022. 15:43

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Platforma Open Data Hub traži inovatore

Digitalna platforma Open Data Hub raspisala je Javni poziv za inovacije koje će koristiti informacije sa Portala otvorenih podataka. Cilj je da se podstakne upotreba otvorenih podataka za razvoj novih usluga i servisa koji će unaprediti svakod...

Foto: Pixabay

Srbija

08.02.2022. 15:43

Digitalna platforma Open Data Hub raspisala je javni poziv za inovacije koje će koristiti informacije sa Portala otvorenih podataka. Cilj je da se podstakne upotreba otvorenih podataka za razvoj novih usluga i servisa koji će unaprediti svakodnevni život građana i građanki Srbije.

Open Data Hub je namenjen svim učesnicima ekosistema otvorenih podataka u Srbiji: startapima, kompanijama, stručnjacima, institucijama, medijima i civilnom sektoru. Portal otvorenih podataka predstavlja centralno mesto na kojem su objedinjeni podaci državnih organa.

U pozivu Open Data Hub-a, raspisana su dva Izazova za učesnike.

Izazov „Do pametnijih gradova uz pomoć otvorenih podataka“ otvoren je za pametna rešenja, dizajnirana uz pomoć tehnologije i otvorenih podataka, kako bi se olakšao život stanovnika u urbanim sredinama.

Predložena rešenja treba da se odnose na neku od sledećih oblasti:  finansije, životna sredina, transport i mobilnost (parking, javni prevoz, biciklističke staze), urbanizam, komunalne usluge, i energetika.

Izazov „Otvoreni podaci za unapređenje dijabetološke zdravstvene zaštite“ ima za cilj da poboljša položaj obolelih od dijabetesa, ljudi koji u Srbiji čine oko 12% odraslog stanovništva.

Kako se objašnjava, ovde je potrebno kreirati rešenja koja će doprineti efikasnijem trošenju sredstava za dijabetološku zdravstvenu zaštitu, planiranje mera prevencije, podizanje svesti o ovoj bolesti.

„Pozivaju se svi zainteresovani, a posebno startapi, udruženja, mala i srednja preduzeća i naučno-istraživačke ustanove, da ponude inovativne odgovore na teme ova dva Izazova koristeći otvorene podatke“, dodaje se u saopštenju.

Uslov Izazova je da se koristi najmanje jedan set podataka sa Portala otvorenih podataka, a mogu se koristiti i drugi podaci. Posebno se ohrabruje njihovo kombinovanje sa podacima prikupljenim od korisnika, kao i kreiranje ili otvaranje novih baza podataka.

Počeo da radi Open Data hab
Otvoreni podaci adresnog registra za efikasniju privredu

Podaci o dijabetesu i podaci lokalnih samouprava dostupni su na Portalu otvorenih podataka. Na platformi Otvoreni budžeti mogu da se pronađu planirani prihodi i rashodi lokalnih samouprava.

Timovi koji osmisle šest najboljih rešenja, tri po svakom izazovu, dobiće priliku da ih predstave uživo komisiji za evaluaciju. Najmanje dve ideje, po jedna u okviru svakog izazova, biće nagrađene sa po najviše 10 hiljada dolara.

Rok za prijavu je 17. februar do ponoći, a rok za razvoj rešenja biće 30 dana od dana potpisivanja ugovora. Prijava se vrši slanjem popunjenog formulara na adresu: datachallenge.rs@undp.org. Više detalja o izazovu, procesu prijave i selekcije zainteresovani mogu pronaći na sledećem LINKU.

Izazov otvorenih podataka, kao i sam Open Data Hub, pokrenut je u okviru projekta „Otvoreni podaci za održivi razvoj“. Sprovodi ga Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE) u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.