Srbija

14.02.2022. 09:19

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Pola miliona evra iz budžetske rezerve za vakcinaciju i dezinfekciju

Ukupno 60,9 miliona dinara (518,5 hiljada evra) iz budžetske rezerve je dato Generalnom sekretarijatu Vlade kako bi Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju nadokanadio troškove dezinfecije zdravstvenih ustanova i vakcinacije protiv bolesti C...

Foto: Wikimedia - Agência Brasília

Srbija

14.02.2022. 09:19

Ukupno 60,9 miliona dinara (oko 518.500 evra) iz budžetske rezerve je dato Generalnom sekretarijatu Vlade, kako bi Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju nadokanadio troškove dezinfecije zdravstvenih ustanova i vakcinacije protiv bolesti COVID-19, piše u rešenju Vlade.

Novac će se koristiti za neplanirane svrhe, dodaje se u rešenju.

Podsetimo, mnogi troškovi u vezi sa potrebama za vreme pandemije bili su obezbeđivani iz budžetske rezerve, kao što je na primer, izgradnja novosadske kovid bolnice ili fabrike vakcina.

Kako se 2021. trošio novac u zdravstvu?

Na ovaj način, značajno je smanjena i transparetnost s obzirom na to da troškovi nisu planirani u okviru budžeta.

Takođe, nabavke vakcina i medicinske opreme i materijala za vreme pandemije su i dalje tajna.

Analiza Nove ekonomije pokazala je da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) u toku 2020. godine potrošio najmanje 520 miliona evra.

Prve godine pandemije, promet PCR testova u Srbiji bio je barem 28,6 miliona evra. PCR testiranje vrši se samo u državnim ustanovama, između ostalog i u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Naša redakcija je Zavodu poslala zahtev za pristup informacijama od javnog značaja kako bismo dobili podatke o tome koje PCR testove su kupovali i koliko novca su potrošili na njihovu nabavku, ali odgovor nismo dobili. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.