Srbija

24.02.2022. 14:45

Danas online, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Poljoprivrednici će nastaviti proteste ukoliko im se ne usvoje zahtevi

Sastanak ministra poljoprivrede i delegacije poljoprivrednika u Šapcu, završen je bez konkretnog dogovora, prenosi Danas online. Poljoprivrednici očekuju da vlada usvoji sve njihove zahteve, a ukoliko do toga ne dođe, najavi...

Foto: Pixabay

Srbija

24.02.2022. 14:45

Sastanak ministra poljoprivrede i delegacije poljoprivrednika u Šapcu završen je bez konkretnog dogovora, prenosi Danas. Poljoprivrednici očekuju da vlada usvoji sve njihove zahteve, a ukoliko do toga ne dođe, najavili su proteste širom Srbije.

Poljoprivrednici traže ukidanje akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije od 200 evra po hektaru, redovnu i brzu isplatu subvencija, regulisanje uvoza smrznutog mesa i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

RATARI SE ŽALE: PALETA ĐUBRIVA SKUPLJA OD TRAKTORSKE PRIKOLICE

Ministar je garantovao da će uvoz smrznutog mesa i mleka u prahu biti stopiran i da će deo subvencija koje država duguje poljoprivrednicima biti isplaćene do 10. marta.

„To su reči ministra Nedimovića, mi nemamo ništa napismeno“, rekao je Dušan Tufegdžić, predstavnik delegacije poljoprivrednika.

„MI ĆEMO MAKSIMALNO UBRZATI STVARI KOJE SE TIČU ISPLATE NOVIH SUBVENCIJA. ŠTO SE TIČE UVOZA SVINJSKOG MESA, DRŽAVA SA JEDNE STRANE MORA DA POŠTUJE SVOJE OBAVEZE, A SA DRUGE STRANE, MORA DA VODI RAČUNA O SVOJIM INTERESIMA“, REKAO JE NEDIMOVIĆ.

Prema njegovim rečima, subvencije koje su većim delom predate početkom ove godine, neće biti isplaćene do 10. marta, nego tek posle aprila, odnosno posle raspisanih izbora.

Mijnistar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio je da će o prva dva zahteva poljoprivrednika, koji se odnose na ukidanje akciza za evro dizel registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i subvencijama od 200 evra po hektaru uskoro odlučivati Vlada Srbije.

Dodao je da će konkretnije informacije o tome biti poznate tokom petka, kao i da će ponovo doći u Šabac kako bi poljoprivrednike obavestio o odlukama koje je donela Vlada Srbije.

MANJI PRINOSI DOMAĆEG AGRARA DONEĆE NOVO POSKUPLJENJE HRANE

Nezadovoljni rezutatima današnjeg sastanka, poljoprivrednici su održali protestnu vožnju.

Kako je nedavno pisala Nova ekonomija, srpski poljoprivrednici su se poslednjih meseci suočili sa poskupljenjem goriva, hemijskih sredstava, veštačkog đubriva, kao i poljoprivrerdne mehanizacije, koja je skuplja i do 20 odsto.

Kako je za naš portal objasnio Milan Damljanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Čačku, na leto i jesen zbog toga može da dođe do novog talasa poskupljenja hrane, jer će poljoprivrednici štedeti na agrotehničkim merama i imaće manje prinose.

Kako je preneo Agrosmart, cena dizela za ratare u Mađarskoj je 138, u Rumuniji 128 dinara, u Bosni i Hercegovini 115 dinara po litru.

Gorivo najpovoljnije kupuju poljoprivrednici u Hrvatskoj, za 76,70 dinara po litru. Oni, kako se dodaje, po hektaru troše 120 litara „plavog dizela2, bez ograničenja površina, a dobijaju i određene količine za stoku (po krmači 120 litara, za krave od 40-90 litara i za ovce osam litara).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.