Srbija

04.03.2022. 12:54

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Čije institucije su zabranile ruske medije u Srbiji?

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije uvelo restrukcije niti zabranu emitovanja Russia Today ili drugih ruskih televizijskih kanala, niti imamo saznanja da je to učinio bilo koji drugi državni organ Republike Srbije, piše u odgov...

Foto: Wikimedia - Kremlin.ru

Srbija

04.03.2022. 12:54

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije uvelo restrukcije niti zabranu emitovanja Russia Today ili drugih ruskih televizijskih kanala, niti imamo saznanja da je to učinio bilo koji drugi državni organ Srbije, piše u odgovoru te insitutcije Novoj ekonomiji.

Ipak, većina građana juče nije mogla da prati programe ovog kanala, nakon što su čelnici Evropske unije objavili da će ruski mediji Russia Today i Sputnik biti zabranjeni u Evropskoj uniji.

„Kablovski operatori u Srbiji nisu zvanično obavestili REM o promeni ponude televizijskih kanala koje distribuiraju preko svojih mreža ali iz novinskih naslova smo saznali da Russia Today  nije dostupan na platformama u Srbiji i svetu“, piše u odgovoru REM-a.

Ko finansira Putinov rat

Dodaje se da, prema nezvaničnim informacijama, kablovski operator Telekom Srbija pokušava da pronađe način da dođe do signala kako bi nastavio distribuciju navedenih programa.

Iz kompanije Telekom su Novoj ekonomiji juče odgovorili da se kanal Russia Today nije emitovao od srede jer su satelitski provajderi obustavili isporuku tog kanala, dok se kanali Rossia 24 i RTR Planeta i dalje nesmetano emituju.

Kako Novoj ekonomiji javljaju pojedini čitaoci, korisnicima MTS-a je ponovo dostupan kanal Russia Today.

Kompanija SBB je našem portalu odgovorila da programe različitih prekograničnih pružalaca medijskih usluga preuzima sa satelita kompanije EUTELSAT, što je i slučaj sa kanalom Russia Today.

„Kompanija EUTELSAT je, prateći odluku Evropske unije, prestala da isporučuje signal TV kanala Russia Today, pa zbog toga SBB nije u mogućnosti da nadalje preuzima i distribuira ovaj TV kanal. U ovom trenutku, od ruskih kanala Channel One Russia je dostupan i dalje. Ukoliko dođe do drugih izmena, SBB korisnici će biti istog trenutka obavešteni“, piše u odgovoru kompanije SBB.

Mediji da ne doprinose polarizaciji društva

Ko odlučuje o emitovanju inostranih kanala?

Regualtorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) je navela da u njenoj nadležnosti nije emitovanje televizijski kanala i predložila nam obraćanje REM-u.

Međutim, ni REM nema zakonska ovlašćenja da određuje koji strani programi će se distribuirati putem kablovskih operatora, odgovoreno nam je iz ove institucije.

„Na odnose između pružalaca medijske usluge (emitera) i kablovskih operatora primenjuje (se) Zakon o obligacionim odnosima, koji propisuje da su strane u obligacionim odnosima slobodne, u granicama prinudnih propisa, javnog poretka i dobrih običaja, da svoje odnose urede po svojoj volјi“, piše u odgovoru REM-a.

REM: Televizije Al Jazeera, N1 i Nova S staviti pod redovan nadzor

Dodaje se da kablovski operator ima obavezu da pre uklјučivanja pojedine medijske usluge radija, usluge televizijskog emitovanja ili medijske usluge na zahtev u svoj programski paket i početka njegovog emitovanja i distribucije, pribavi prethodnu pisanu saglasnost imaoca prava na program i podnese je REM-u radi evidentiranja.

Nije kablovski operator REM nije obavestio o primeni ponude televizijskih kanala.

Milinčić (Sputnjik): Provajderi spuštaju gvozdenu zavesu

Glavna urednica Sputnjika u Srbiji, Ljubinka Milinčić, kaže da se onemogućavanje signala ruskih medija dešava zato što su satelitski provajderi odlučili da spuste gvozdenu zavestu između Rusije i Zapadne Evrope.

Sve što zavisi od EU biće uskraćeno Srbiji, kao i celoj Evropi. Ostaje nam samo ono što zavisi od Srbije koja je danas, za medije, najdemokratskija zemlja u Evropi. U Srbiji se emituju istovremeno u Sputnjik i N1, i mnogi drugi mediji. Koja još evropska zemlja može time da se pohvali“, navodi Milinčić.

Ocenjuje da gašenje ruskih kanala „znak siledžijske politike evropskih provajdera“, a da je i sajt Sputnjika bio izložen hakerskim napadima.

Banke sa ruskim kapitalom sigurne i pod nadzorom, kaže NBS

Evropska federacija novinara (EFJ) je izrazila zabrinutost zbog „spiralnih efekata cenzurisanja slobode govora u Evropi“.

„Pre svega, treba zapamtiti da medijska regulacija nije u nadležnosti Evropske unije. Verujemo da EU nema pravo da daje ili oduzima dozvole za emitovanje. To je isključivo nadležnost država“, izjavio je generalni sekretar EFJ Rikardo G

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) su se pridružili EFJ, čiji su članovi. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zasto da zabranimo Ruske medije. Rusija nas nije bombardovala da nam kontrolise misljenje i opredeljenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.