Svet

07.03.2022. 13:05

Sifted

Autor: Nova Ekonomija

Bugarska dobila svog prvog „jednoroga“

Bugarski startap Payhawk koji je osmislio fintech platformu za onlajn plaćanja obezbedio je novih 100 miliona dolara investicija, prenosi portal Sifted. To mu je zajedno sa prethodnim investicijama donelo status prvog bugarskog startapa sa stat...

Foto: Pixabay

Svet

07.03.2022. 13:05

Bugarski startap Payhawk, fintech platforma za onlajn plaćanja, obezbedio je novih 100 miliona dolara investicija, prenosi portal Sifted. To mu je zajedno sa prethodnim investicionim rundama donelo status prvog bugarskog startapa sa statusom“jednoroga“.

Taj status dobija se kada vrednost nekog startapa premaši milijardu dolara, a u ovom slučaju to se po prvi put desilo u jednoj istočnoevropskoj zemlji.

Kako stvoriti Nikolu Jokića srpskog tehnološkog preduzetništva

„Ovo je bio ogroman timski napor ne samo nas, već i celog startap ekosistema u Bugarskoj. Imamo stotine kompanija koje su osnovane uz pomoć rizičnog kapitala, kao i pet, šest fondova u zemlji koji su fokusirani na region Istočne Evrope„, kaže suosnivač Payhavk-a Hristo Borisov.

Startapi mogu da računaju na evropski Fond za inovativna preduzeća

Payhawk ovu rundu investicija, kako se dodaje, računa kao nastavak prethodne runde obezbeđenih ulaganja iz novembra koja vrede 115 miliona dolara.

Tim kako i najnovijim iznosom investicija (115 miliona + 100 miliona) Payhawk je premašio iznos investicija od 153 miliona dolara koje je startap UiPath, čiji je osnovač kompanija SaaS iz Rumunije, obezbedio u istoj Seriji B 2018. godine 

UiPath je takođe razvio platformu za onlajn plaćanje i spada u B2B kompanije. To je oblast pod nazivom Business to Busines i predstavlja razmenu informacija, proizvoda i usluga između kompanija, za razliku od oblasti B2C Business to Costumers, kojom se definiše razmena usluga između kompanija i potrošača.

Startap akcelerator za mlade preduzetnike
Stalno učenje preduslov za uspeh startapa

ŠTA PAYHAWK NUDI KORISNICIMA?

Payhawk je osnovan 2018. godine, predstavlja platformu koja korisnicima nudi jedno mesto za upravljanje potrošnjom, od plaćanja karticama, bankovnih računa i fakturisanja.

Stručnjaci Payhawk-a tvrde kako to kompanijama može da uštedi dosta vremena u radu, kao i da smanji greške u poslovanju.

Kompanija se poslednjih godina pozicionirala kao vodeća platforma za velika, mala i srednja preduzeća. Posluje u 30 zemalja, u različitim industrijama, sa raznim valutama i načinima plaćanja, a njeni poredstavnici tvrde da je u poslednja tri meseca imala rast poslovanja od 80 odsto.

STARTAP I SMART SITI CENTRIMA SUBVENCIJE VEĆE ZA DESET MILIONA

Sedište kompanije je u Londonu, ali tri četvrtine njenog tima je u Bugarskoj. Kompanija planira da svom timu u Sofiji doda 60 novih programera, kao i da otvori kancelarije u Amsterdamu, Parizu i u Njujorku.

Pored Payhawk-a, bugarski startap Gtmhub je kroz rundu Serije C prikupio 120 miliona dolara za nove investicije u decembru 2021. godine. On se sa Payhawk-om takmičio za titulu prvog bugarskog jednoroga.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.