Srbija

14.03.2022. 16:03

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Vučić: Biće dozvoljen kontrolisan izvoz pšenice

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će biti dozvoljen kontrolisani izvoz pšenice iz Srbije, javila je Agencija Beta. Prema njegovim rečima, za Srbiju će biti "potpuna katastrofa" ako Bugarska zatvori gasovod zbog najave da bi R...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

14.03.2022. 16:03

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će biti dozvoljen kontrolisani izvoz pšenice iz Srbije, javila je Agencija BetaPrema njegovim rečima, za Srbiju će biti „potpuna katastrofa“ ako Bugarska zatvori gasovod zbog najave da bi Rusija tranzit tog energenta mogla da počne da plaća u rubljama.

Vučić rekao je da će biti dozvoljen kontrolisan izvoz pšenice prema ugovorima država iz regiona, prvo prema Albaniji, kao i da su u trenutku zabrane izvoza postojali ugovori za izvoz 350.000 tona te žitarice.

Kako je dodao, ono što ostane pšenice da država otkupiti po tržišnim cenama i da će na zalihama biti bar 20 odsto više nego što je potrošnja.

Cene goriva se zamrzavaju samo za poljoprivrednike

Vučić je rekao i da se „umirilo“ tržište nafte i naftnih derivata jer su obezbeđene dovoljne količine i „pristojna“ cena.

Najavo je da će se do srede rešiti i problem da se registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima omogući točenje goriva u kanistere.

Prema Uredbi o ograničenju cena naftnih derivata nedavno je predviđeno da se evro dizel toči samo u rezervoare poljoprivrednih mašina.

Od danas zabranjen izvoz žitarica, brašna i ulja

Izvoz domaće pšenice prethodno je bio zabranjen uredbom koju je donela Vlada Srbije i koja je stupila na snagu prošlog petka.

Tom uredbom zabranjen je izvoz tvrde pšenice, kukuruza, brašna od tvrde i obične pšenice, napolice i pira, prekrupe od žitarica, griza i pelete i ulja od semena suncokreta i šafranike.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.