Srbija

14.03.2022. 17:19

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Malim preduzećima tri milijarde za kupovinu nove opreme

Blizu 3,1 milijardi dinara (26,2 miliona evra) namenjeno je Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2022. godini. Preduzetnici i mikro i mala pravna lica će moći da dobiju do pet miliona dinara.Od ukupnih sredstava progra...

Foto: Pixabay - medyamen2

Srbija

14.03.2022. 17:19

Blizu 3,1 milijardi dinara (26,2 miliona evra) namenjeno je Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2022. godini. Preduzetnici i mikro i mala pravna lica će moći da dobiju do pet miliona dinara.

Od ukupnih sredstava programa, do 40 odsto će moći da se dodeli za nabavku nove građevinske mehanizacije.

Firme koje su na kraju 2021. godine imale jednog zaposlenog mogu da dobiju najviše milion dinara pomoći, a maksimalna neto vrednost opreme koja se nabavlja ne sme da bude veća od četiri miliona dinara.

Komisija odobrila subvencije jer je u Srbiji „izuzetno nizak standard“

Preduzeća sa dva do pet zaposlenih mogu da dobiju do 2,5 miliona dinara za opremu do deset miliona dinara, a ona sa šest i više zaposlenih pomoć od najviše pet miliona dinara.

Firme koja dobiju subvencije imaju obavezu da dobijeni novac isporiste najkasnije u roku od deset meseci od dana zaključenja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava.

Muke malih privrednika: Koju fiskalnu kasu kupiti?

Novac za subvencionisanje nabavke nove opreme obezbeđen je iz budžeta Ministarstva privrede (1,8 milijardi dinara), evropskih IPA fondova (10 miliona evra, odnosno 1,2 milijardi dinara) i neutrošenog prošlogodišnjeg budžeta Razvojene agencije Srbije (126,8 miliona dinara).

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama, koje će biti odabrane na javnom pozivu Ministarstva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.