Srbija

18.03.2022. 10:03

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Svakom desetom automobilu u Srbiji vraćena kilometraža

Foto: Pixabay

Srbija

18.03.2022. 10:03

Vraćena kilometraža je najčešći tip prevare vezan za automobile u centralnoj i istočnoj Evropi. Nešto više od deset odsto vozila u Srbiji je bilo podvrgnuto ovom „zahvatu“, čime se naša zemlja svrstava među najbolje u regionu, ukuzuje istraživanje kompanije carVertical.

Ta platforma za proveru istorije vozila sprovela je istraživanje na osnovu 900.000 istorija vozila urađenih tokom 2021. godine.

Na osnovu podataka, ove prevare se najčešće desavaju u Letoniji. Više od 24 odsto vozila iz ove zemlje proverenih putem carVerticala pokazuju promene u kilometraži.

Stvari nisu bolje ni u drugim baltičkim zemljama, kako je Estonija na trećem, a Litvanija na četvrtom mestu. Rusija i Ukrajina su takođe u vrhu liste zemalja sa najčešćim prevarama odometra.

Izvor: carVertical

Drugo mesto na listi prevara vezanih za očitavanje kilometraže ide Rumuniji. Svaki peti auto, skoro 20 odsto vozila proverenih na sajtu carVerticala ima taj problem.

Sa druge strane, situacija u nekim zemljama centralne i južne Evrope izgleda mnogo bolje, ali i najpoštenija tržišta se ipak suočavaju sa ovim problemom.

Svako deseto provereno vozilo u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji ima vraćenu kilometražu. Međutim, procenat ovih vozila dostiže 12 odsto u Poljskoj i 14 odsto u Mađarskoj.

Direktor komunikacija u carVerticalu Matas Buzelis napominje da netransparentnost u Evropi košta milijarde evra svake godine.

„Glavni izvori polovnih vozila za istočnu Evropu su Nemačka, Francuska, Belgija, Holandija i Italija. Međudržavna kupovina vozila je najriskantnija jer u ovim slučajevima dolazi do najvećeg broja prevara kada pričamo o kilometraži. Vraćanje kilometraže je takozvani ,,nevidljivi zločin“. Prema nekim istraživanjima, to proizvodi ekonomsku štetu od više od 9 milijardi eura na godišnjem nivou, i to samo u Evropi“, objašnjava Buzelis.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.