Srbija

18.03.2022. 15:31

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Psiholozi osudili upotrebu Roršahovog testa u Vučićevom spotu

Foto: Printskrin - Youtube, Aleksandar Vucic

Srbija

18.03.2022. 15:31

Upotreba Roršahovog testa u predizbornom spotu predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića je „protivzakonita i predstavlja kršenje autorksih prava“, a nanosi štetu psiholozima u kliničkoj praksi, ocenjuje se u saopštenju Društva pshiloga Srbije.

„Zakon o uslovima za obavljanje psihološke delatnosti izričito naglašava da je upotreba psiholoških mernih instrumenata usključivo u nadležnosti psihologa i da svaka upotreba od strane drugih lica predstavlja kršenje Zakona“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednica udruženje Tamara Džamonja Ignjatović.

Da li će Vučić upasti u sopstvenu klopku?

Dodaje se da upotreba Roršahovog testa na ovaj način predstavlja kršenje autorskih prava koja su regulisana na međunarodnom nivou.

„Distributeri test mogu preuzeti od sva ovlašćena proizvođača (u Švajcarskoj i Nemačkoj), a da lje ga mogu izdavati samo fizičkim licima ili institucijama koje imaju zaposlene profesionalce u oblasti mentalnog zdravlja“, piše u saopštenju.

Takođe, javno prikazivanje psiholoških testova na televiziji u potpunosti narušava njihovu validnost za primenu u praksi.

Predizborni cirkus u dubokoj krizi Srbije

„Javno prikazivanje testovnog materijala direktno nanosi štetu psiholozima u kliničkoj praksi, jer je veoma važno da ispitanici nisu unapred upoznati sa sadržajem tesotva, kako bi njihovi odgovori imali interpretativnu, dijagnostičku vrednost“, navodi se u saopštenju.

I „interpretacija“ Roršahove karte na način kako je prikazan u spotu je „potpuno iskrivljen način upotrebe ovog testa u praksi“.

„Ovakav naivan i gotovo karikaturalan pristup tumačenju odgovora narušava ugled naše profesije“, piše.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.