Srbija

23.03.2022. 10:36

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Snežana Obradović (Aledjo): Stala proizvodnja delova za laboratorije

Foto: Privatna arhiva

Srbija

23.03.2022. 10:36

Repromaterijal koji koristimo za izradu laboratorija namenjenih ispitivanju koronavirusa ne možemo da nabavimo na domaćem tržištu, kazala je Snežana Obradović, direktorka i suvlasnica firme Aledjo, koja se bavi proizvodnjom metalnih delova. 

„Dve pandemijske godine nismo mnogo osetili zato što smo se bavili poizvodnjom delova za laboratorije i najviše smo radili za tržište Francuske. Problem je nastao od početka rata u Ukrajini, cene čelika su već počele da skaču, ali bilo je materijala. Međutim, najveći problem trenutno je što ne možemo da nabavimo specifičan materijal, posebnu vrstu inoxa od kojeg se prave delovi za laboratorije za ispitivanje korona virusa. Taj materijal se najviše nabavlja iz Nemačke“, izjavila je Snežana za Novu ekonomiju. 

Foto: Privatna arhiva

Zbog toga smo zaustavili taj deo posla u našoj kompaniji i bavimo se drugim delom proizvodnje, metalnim delovima koji se ugrađuju u linije za automatizaciju u fabrikama. Te vrste čelika još uvek ima na tržištu.  

Ekonomija, metaloprerađivački sektor trpi posledice prestanka proizvodnje čelika u pojedinim velikim svetskim fabrikama. 

„Više se i ne pita za cenu  čelika samo da može da se nabavi“, kaže ona.  

Te laboratorije koje služe za ispitivanje kovida ne nalaze se u kovid bolnicama već se nalaze u institutima i naučnim centrima. 

Iz Aledjo fabrike u Borči, sa godišnjim prometom oko milion evra, najviše se izvoze metalni delovi na tržište Francuske i Holandije. 

ŠVEDSKI SSAB NAPRAVIO „EKOLOŠKI“ ČELIK

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.