Srbija

04.04.2022. 16:06

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Još danas prijava za subvencije za nove fiskalne kase

Srbija

04.04.2022. 16:06

Prijavljivanje za subvencije države koje se daju za nove fiskalne kase ističe sutra (5. aprila) što je bio dodatni rok za prelazak na novu fiskalizaciju, kako bi svi obveznici fiskalizacije, koji se ranije nisu prijavili, mogli da dobiju pomoć države, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Svi obveznici fiskalizacije dužni su da obezbede nove e- kase, i da pređu na novi sistem najksnije do 30. aprila ove godine, do kada traje prelazni period. To znači da je ostalo manje od mesec dana do kraja tranzicionog perioda za prelazak na nove fiskalne kase, zbog čega Ministarstvo finansija apeluje na obveznike da ne čekaju poslednji trenutak, kako se ne bi stvarale gužve prilikom instaliranja kasa“, saopštilo je Ministarstvo.

Država prijavljenim obveznicima za subvencije isplaćuje 100 evra po svakom prodajnom mestu i za e-kase još 100 evra, dok je za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos uvećan za 20 odsto.

Do sada je isplaćeno ukupno 4,8 miliona dinara za 125.700 preduzeća. Za subvencije je prijavljeno 129.271 obveznika, ukupno 136.146 obveznika prijavilo je lokacije poslovnih prostora, što je prvi korak prelasku na fiskalne kase od 2022. Do sada je na novi sistem e-kase prešlo 19.720 poreskih obveznika, a na novom sistemu je ukupno 25.423 prodajnih mesta.

Prvi krug prijave za subvencije države trajao je od 15. oktobra prošle godine do 31. januara ove godine, podsećaju u Ministarstvu finansija.

Prednosti koje donosi fiskalizacija od 2022. su brojne za državu i privredu, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, ukida se nepotrebno administriranje, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.