Srbija

05.04.2022. 12:15

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Nakon nesreće u rudniku, osam miliona dinara za Resavicu iz budžetske rezerve

Pixabay

Srbija

05.04.2022. 12:15

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ dobiće ukupno osam miliona dinara iz budžetske rezerve, vidi se iz rešenja Vlade koje je objavljeno u Službenom glasniku. Vlada je prošle nedelje najavila pomoć od osam miliona dinara porodicama stradalih rudara u nesreći u rudniku „Soko.  

Sredstva su Zakonom o budžetu prvobitno bila namenjena Minisarstvu rudarstva i energetike za „planiranje i sprovođenje energetske politike“ (tri miliona dinara je bilo namenjeno za  „zgrade i objekte“, a pet miliona za „mašine i opreme“). 

Ovih ukupno osam miliona su rešenjem Vlade preneta u tekuću budžetsku rezervu, a potom raspoređena Ministarstvu rudarstva i energetike radi „obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za konsolidaciju poslovanja Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica“, navodi se u rešenju o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve. 

Vlada Srbije je na sednici 2. aprila donela odluku da se opredele finansijska sredstva u iznosu od osam miliona dinara kao pomoć porodicama stradalih rudara u nesreći koja se u petak dogodila u rudniku uglja „Soko“ koji je deo JP PEU Resavica. 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas će Ministarstvo, pored jednokratne pomoći za porodice,  inicirati i osnivanje posebnog fonda za školovanje 12 dece rudara stradalih u nesreći u rudniku „Soko“, navodi se u saoopštenj na sajtu Ministarstva.

„Pored jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara će naslediti penziju, ali će Ministarstvo rudarstva i energetike posebnu pažnju posvetiti deci i iniciraćemo fond za njihovo školovanje. Iza osmorice poginulih rudara ostalo je 12 dece i učinićemo sve da im olakšamo školovanje“, rekla je ministarka. 

Potrebno je napraviti plan koji od podzemnih rudnika treba zatvarati i u tom slučaju će država obezbediti alternativu za sve radnike, rekla je Mihajlovićeva. Najveća količina uglja iz rudnika Soko se, prema njenim rečima, prodaje EPS-u i radi se o „kvalitetnom uglju, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita“.

„Država izdvaja 45 miliona evra godišnje za JP PEU Resavica, tamo radi više od tri i po hiljade ljudi i naša obaveza je da o njima vodimo računa, jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice. Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije“, rekla je ministarka energetike.

„Resavica“ jedan od najvećih korisnika subvencija

„Resavica“ je tradicionalno jedan od najvećih korisnika subvencija iz budžeta i godišnje dobija oko 4,8 milijardi dinara, a u Zakonu o budžetu za 2022. godinu za „Konsolidaciju poslovanja JP PEU Resavica“ namenjeno je 4.765.654.000 dinara. 

Narodna banka Srbije objavila je u januaru 2022. spisak 100 preduzeća sa najvećim blokadama računa na kraju 2021. godine. 

Od javnih preduzeća JP „PEU Resavica“ u blokadi je 3.260 dana, dok iznos blokade ovog javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja iznosi 1,2 milijarde dinara. 

Prvo izbori, pa tek onda zatvaranje „Resavice“?

Više rudara iz rudnika Soko sprema se da da otkaze jer su primoravani da silaze u jamu iako su merenja pokazivala da može doći do nesreće, saznaje N1.

„Na rudare u rudniku Soko već duže vreme vršen je veliki pritisak, naročito u poslednjih mesec dana, da silaze u jamu uprkos tome što im, po propozicijama sa kojima su svi bili upoznati, silazak nije bio bezbedan“, tvrdi za N1 izvor iz rudnika i navodi da su zaposleni ali i porodice povređenih i stradalih, pritisku tek sada izloženi.

U rudniku Soko u petak je stradalo osam rudara kada je došlo do nesreće usled prodora metana. 

Istraga o nesreći je u toku i u toku nedelje se očekuju preliminarni rezultati , rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović. On je naveo da Soko spada u „visokorizične rudnike i da poseduje najsavremeniju opremu za detektovanje metana“.

Javna preduzeća – blago ili noćna mora

Resavica je formirana 1992. objedinjavanjem devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom u jedinstveno preduzeće za proizvodnju uglja podzemnom eksploatacijom na teritoriji Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.